Menu

Voorzichtig met opslag granen in aardappelloodsen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Door de coronacrisis daalde de aardappelconsumptie drastisch. Daardoor zullen sommige producenten hun bewaaraardappelen langer moeten stockeren. De weersomstandigheden van de voorbije weken maken dan weer dat we de graanoogst wat vroeger verwachten. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor een grondige reiniging van de loodsen.

Bron: Belpotato.be en Fegra

Belpotato.be en Fegra vestigen graag de aandacht op de mogelijke gevolgen van het gebruik van CIPC. Hou rekening met de nawerking van CIPC in opslagfaciliteiten en installaties, en met het risico op onvrijwillige kruisbesmetting.

Als onderdeel van het sectorale bemonsteringsplan van Fegra zijn er elk jaar diverse meldingen met betrekking tot het overschrijden van chloorprofam in granen. Bij gebrek aan een wettelijke komt de maximale residulimiet in granen overeen met de minimumwaarde, namelijk 0,01 ppm. Een overschrijding kan leiden tot de vernietiging van de volledige partij granen. Daarom vestigen Belpotato.be en Fegra de aandacht op het feit dat het niet aangewezen is om granen op te slaan in een loods waarin met CIPC behandelde aardappelen werden gestockeerd (zelfs in de voorgaande jaren).

Ter herinnering: de Vegaplan-certificering vereist dat de opslag van granen in loodsen waarin voorheen aardappelen werden gestockeerd, wordt gemeld aan de koper van de partij granen (inclusief de toepassing van CIPC). Apparatuur voor het behandelen van aardappelen (zoals transportbanden) mag niet worden gebruikt voor het behandelen van granen. Dit is een vereiste (niveau 1) voor het verkrijgen van het certificaat.

Kun je graan niet in een andere loods opslaan, neem dan contact op met jouw handelaar om te bekijken in hoeverre het direct aan hem geleverd kan worden. Let wel op, graanhandelaren hebben steeds het recht om een verklaring op erewoord te vragen waarin staat dat de geleverde granen niet zijn opgeslagen in een loods waarin voorheen aardappelen gestockeerd werden die behandeld zijn met CIPC.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: