Vogelgriep in Frankrijk, dicht tegen de grens in West-Vlaanderen

17 november 2022

Er is woensdag een besmetting met hoog pathogene vogelgriep H5N1 vastgesteld in Noord-Frankrijk, in de gemeente Le Doulieu (Département du Nord). Rond deze besmetting zijn de gebruikelijke 3 km- en 10 km-zones afgebakend.

De getroffen pluimveehouderij ligt op minder dan 10 km ligt van de Belgische grens. Hierdoor valt een deel van de bewakingszone in Heuvelland, West-Vlaanderen. In dat deel van de zone worden de gebruikelijke beperkingen en maatregelen van kracht. Er ligt

De impact voor onze pluimveehouderij is gelukkig beperkt: er ligt één pluimveebedrijf in het Belgische deel van de zone. De maatregelen die van toepassing zijn in die zone vind je hier.

Kaartje nieuw afgebakend gebied:

sx
Verdere opheffing van afgebakende gebieden

Het FAVV laat weten dat maandag het niet overlappende deel van de initiële 3 km-zone in Hoogstraten werd omgezet in een bewakingszone. Verder is afgelopen nacht de bewakingszone Theux is opgegeven.

Later deze week, op 19 november, komt nog de bewakingszone Evergem vrij en wordt de rest van de 3 km-zone Hoogstraten omgezet in bewakingszone. De eindscreening voor de zone Hoogstraten is gepland voor komende week dinsdag 22 tot donderdag 24 november.

Alle relevante informatie is hier terug te vinden.

Kaartje huidige afgebakende gebieden:

dcd