Menu

Terug naar Actualiteit >Vogelgriep: bijkomende besmettingen in Menen en Ath

Alle regio's

Het FAVV deelt mee dat er twee bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 werden vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Menen (West-Vlaanderen) en bij een hobbyhouder in Ath (Henegouwen). Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op acht plaatsen aangetroffen in België. Bijna allemaal zijn ze gelinkt aan markten. Het FAVV vraagt daarom aan edereen die onlangs pluimvee op een markt kocht om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen van zodra de vogels ziek worden of plots sterven.

Bijna alle besmettingen die sinds begin deze maand zijn vastgesteld hebben te maken met de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten in Aarlen, Bastogne, Florenville, Chimay, Charleroi, Soignies, Boussu, Brussel, Tournai en Ath. Ook de nieuwe haarden zijn gelinkt aan dat circuit en komen dus niet onverwacht. Dezelfde maatregelen zijn dan ook van kracht als bij de eerdere uitbraken.

Rond het bedrijf van de pluimveehandelaar in Menen worden een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. In de beide zones is alle vervoer van pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden en gelden een reeks aanvullende maatregelen voor de professionele sector. Bovendien vraagt men aan elke inwoner die binnen die zones pluimvee of andere vogels heeft om binnen de 72 uur aan de burgemeester te melden hoeveel en welke dieren hij houdt. In het beschermingsgebied moet bovendien alle pluimvee opgehokt worden en binnen gevoederd en gedrenkt worden. Deze zones zullen ten minste drie weken behouden blijven.

In Ath wordt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer afgebakend. Binnen dat gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Aan inwoners die binnen die zones pluimvee of andere vogels hebben wordt gevraagd om daarvan binnen de 72 uur een inventaris over te maken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. Ook deze zone zal ten minste drie weken behouden blijven.

In de rest van het land worden geen nieuwe maatregelen opgelegd. Zoals eerder deze week beslist, blijft de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten wel verboden, net als alle verzamelingen (prijskampen, tentoonstellingen, verkopen …) met pluimvee. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders ook om waakzaam te zijn en meteen naar de dierenarts te stappen als hun dieren ziek worden.

Abnormale sterfte bij wilde vogels kan je nog steeds melden op het gratis nummer 0800 99 777.

Het FAVV wijst erop dat er voor de consument geen enkel gevaar is. Alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden.

 

Voor meer informatie kan je terecht op de website van het FAVV.