Menu

Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen erkend als BOB

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ met een zeer lange traditie in West Vlaanderen, heeft sinds deze week een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak.

Bron: Departement Landbouw en Visserij

Na de Vlaams-Brabantse tafeldruif is dit het tweede Vlaams product dat met een BOB erkend en beschermd wordt. Er gelden strenge voorwaarden om de benaming ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ te mogen gebruiken. De term is enkel toegelaten voor het vers vlees van vrouwelijke dieren (tussen de 3,5 en de 8 jaar oud) en van ossen (tussen de 2 en de 3,5 jaar oud), die behoren tot het ras ‘Rood’ en die gefokt en gekweekt werden in de provincie West-Vlaanderen. De link tussen het rood ras en de provincie West-Vlaanderen is eeuwenoud. De combinatie van de specifieke raseigenschappen en de geografische eigenschappen van de provincie West-Vlaanderen zorgen voor de karakteristieke vleeseigenschappen. De grote, zware dieren met een donkere egaalrode haarkleur staan bekend om hun donkerrood vlees met een zeer fijne vezel. De runderen worden hoofdzakelijk gevoerd met gras en graslandproducten uit West-Vlaanderen. De dieren verblijven zo lang mogelijk op de weide. Als ze op stal gaan vanwege het gure winterweer krijgen ze ruwvoeders bijgevoederd die voornamelijk op de hoeve geproduceerd zijn. De runderen die naar de slacht gaan hebben de tijd gekregen om te groeien en de koeien hebben meerdere kalveren gekregen. Het kalven en zogen draagt bij tot de aanmaak van intramusculaire vetten in het vlees. De volle krachtige vleessmaak van het rood ras van West-Vlaanderen is al heel lang gekend bij gastronomen. Het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen is licht en fijn vetdooraderd. Het vet geeft het vlees een romige toets. Europa streeft ernaar haar gastronomisch erfgoed te behouden en te beschermen tegen misbruik en namaak. De Europese labels vormen een erkenning voor streekproducten met een bijzondere kwaliteit of reputatie gelinkt aan een geografische oorsprong. In tegenstelling tot het Vlaamse label moeten producenten zich verenigen om een Europese erkenning aan te vragen voor hun product. Zij moeten daarbij gezamenlijk een lastenboek opstellen en een geografisch gebied afbakenen.

De Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) geeft dit eeuwenoud ras een nieuw elan en het Europese BOB-logo op het etiket garandeert de consument ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: