fgff

Vlaamse regering erkent overstromingen najaar 2023 als ramp

De Vlaamse regering heeft officieel de overstromingen van november 2023, voornamelijk in West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen, erkend als ramp. Deze beslissing is vastgelegd in de officiële documenten van de Vlaamse regering. Na advies van de Raad van State volgt de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Dan zullen we ook informeren over de wijze waarop dossiers kunnen worden ingediend.

In overeenstemming met de procedure kan de Vlaamse regering uitzonderlijke weerfenomenen, zoals extreme droogte of wateroverlast, als ramp erkennen na het raadplegen van relevante adviezen, zoals die van het KMI. De erkenning als ramp stelt getroffen boeren in staat gedurende een vastgestelde periode een tegemoetkoming aan te vragen bij het Vlaams Rampenfonds.

Overzicht getroffen gemeenten

De wateroverlast die Vlaanderen in oktober en november 2023 trof, had ernstige gevolgen op verschillende plaatsen, met name in West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen. Op basis van een onderzoek van het Vlaams Rampenfonds heeft de Vlaamse regering nu officieel besloten de overstromingen te erkennen als ramp.

De getroffen gemeenten voor de periode van 5 tot en met 22 november omvatten Alveringem, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lo-Reninge, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke. Voor de specifieke periode van 14 en 15 november omvat dit ook de gemeenten Affligem, Lede, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Wichelen.

Wat nu?

Het dossier moet nu de verdere stappen doorlopen zoals het advies van de Raad van State. Aanvragen voor schadevergoeding kunnen pas na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Dan zullen we ook informeren over de wijze waarop dossiers kunnen ingediend worden.

Bron: Belga/Boerenbond.