Vierselse melkveehouder kan nu fiks besparen

12 februari 2020

 

Zonnepanelen. Daarin zag Wim Kenis wel heil om zijn energiefactuur naar beneden te krijgen. Maar voor zijn melkveebedrijf dat het grootste deel van zijn elektriciteit nodig heeft wanneer de zon niet schijnt, bleek dat niet de beste oplossing. Coöperatie Zonnewind leverde hem alternatieven. Anderhalf jaar en enkele grote investeringen later verbruikt hij 18.000 kWh op jaarbasis minder. Dat is gelijk aan het energieverbruik van vijf gezinnen.

Danny Gladines, Jef Van de Peer en Annick De Smet zijn drie van de drijvende krachten achter coöperatieve vennootschap (cv) Zonnewind. Tot voor enkele jaren hadden ze geen ervaring met coöperaties. Maar ze waren begaan met het milieu en met hun medemens. “En dan doe je mee!”, klinkt het overtuigd.

“Onze eerste activiteit was een energiecafé”, vertelt Jef. “Meteen bleek een twintigtal mensen geïnteresseerd. Het burgemeestersconvenant, dat een energie-inspanning van de gemeenten vraagt, maakte dat ook de gemeente wel iets zag in ons initiatief. We hebben een lijst gekregen met gemeentelijk patrimonium in Zandhoven en de sporthal bleek de meest geschikte locatie voor ons eerste initiatief. We hebben daar 350 zonnepanelen geplaatst en toen waren we vertrokken.”

De plaatselijke bedrijfsgilde pikte het initiatief op en wijdde een avondvergadering aan de energieprojecten van Zonnewind. “Ik moet toegeven dat ik niet heel veel goesting had om naar de vergadering te gaan”, vertelt Wim. “Ik verwachtte veel groene theorie. Maar ik bleek mis.” “Wij zijn geen geitenwollen sokken, wij zijn realistisch groen”, pikt Annick in. En dat kon de melkveehouder duidelijk wel bekoren. “Mijn eerste uitgangspunt was: ik plaats zonnepanelen”, gaat Wim verder.  “Ik heb een groot verbruik en veel dakoppervlakte, dus dat leek logisch. De mensen van Zonnewind zijn dan een energiemeter komen plaatsen, en daaruit bleek dat mijn verbruik niet zo geschikt was voor zonnepanelen. Ik melk twee keer per dag met een carrousel, ’s ochtends en ’s avonds. Wanneer ik dus de meeste elektriciteit nodig heb, ligt de productie van die panelen net heel laag. Maar het bleek dat er wel andere manieren waren om te besparen op mijn elektriciteitsrekening. Uiteindelijk hebben we gekozen voor drie oplossingen. We hebben om te beginnen de bestaande verlichting vervangen door ledverlichting. Dat ging om 138 buislampen en 16 natriumlampen. Ten tweede hebben we de bestaande elektrische boiler vervangen door een warmtepompboiler. Daardoor komt er 1000 liter warm water beschikbaar met verwarming uitsluitend ’s nachts. Ten slotte hebben we de bestaande aansluiting vervangen door een middenspanningscabine. Dat vermindert het verbruik niet, maar ik doe er wel mijn voordeel mee aangezien het net- en distributietarief nu lager zijn.” Volgens de berekening die Zonnewind uitvoerde, moest Wim hiermee 18.000 kilowattuur per jaar kunnen besparen. De aanpassingen gebeurden in de zomer van 2018. Na het eerste jaar zag Wim de voorspelde daling van zijn elektriciteitsfactuur inderdaad bevestigd. “Ik heb daar overigens nooit aan getwijfeld”, voegt hij toe. “Ik kreeg van Zonnewind een duidelijk overzicht met een realistische berekening van de verwachte besparing. Zelf moest ik eigenlijk alleen maar een paar uur vrijmaken, van de uitvoering moest ik mij niks aantrekken. Ook interessant is dat de leveranciers en installateurs waarmee we samenwerkten uit de streek zijn. Dat stelt mij ook gerust: mocht er later een probleem opduiken, dan kan ik gemakkelijk bij hen terecht.”

Ontzorgen

Wij willen met Zonnewind inderdaad ontzorgen”, bevestigt Jef Van de Peer. “Misschien 5% van de bevolking vergroent enkel en alleen uit overtuiging. Met Zonnewind willen we verder gaan. Onze projecten moeten rendabel zijn. Als je groener kan worden en er meteen ook een centje aan verdient, wordt het een pak interessanter voor veel mensen.”

Wim is hierover zeer tevreden, maar hij maakt een kleine kanttekening. “Ook als ik met mijn groene investeringen niets zou bespaard hebben, zou ik ze toch gedaan hebben. De melkerij vraagt inspanningen van mij, als melkveehouder. Ik ben natuurlijk blij dat ik hen tevreden kan stellen en dat ik tegelijk ook een lagere elektriciteitsfactuur krijg.”

Geld van iemand anders

Zonnewind heeft momenteel 250 vennoten. “Bij de eerste kapitaalronde haalden we in drie dagen 250.000 euro op. Onze 250 vennoten komen hoofdzakelijk uit de streek, maar er zijn er ook van verder weg”, legt Annick uit. “Iedereen kan maximaal 50 aandelen kopen ter waarde van 100 euro. Het stemrecht is per hoofd: meer aandelen geven je dus niet meer stemrecht. Een team van een twintigtal vrijwilligers met een heel diverse achtergrond zorgt voor het reilen en zeilen van de burgercoöperatie. We proberen iedereen in te zetten waar hij het beste tot zijn recht komt. Om de zes weken komen we samen en daarnaast zijn er ook gespecialiseerde werkgroepen die zich bijvoorbeeld bezighouden met zonne-energie, biomassa, wind en mobiliteit. Het doet deugd om met gelijkgezinden aan hetzelfde zeel te trekken. Momenteel zijn onze realisaties misschien nog beperkt, maar we voelen wel dat er iets aan het bewegen is. Elke kleine realisatie zorgt voor sensibilisering. We brengen groene energie onder de aandacht.”

“Elk project is maatwerk”, vult Jef aan. “Ik ben een techneut en heb interesse in nieuwe innovatieve technieken. Daar leer ik graag over bij. Die kennis kunnen we gebruiken bij onze initiatieven. Die zijn overigens heel divers. We deden al enkele projecten bij sportaccommodatie, een magazijn, een winkel … Wij willen onze klant goed soigneren. We gaan mee prijzen bedingen met de leverancier om tot het beste resultaat te komen. Je mag niet vergeten dat wij ondernemen met geld van iemand anders. Met het kapitaal van deze geëngageerde burgers moet je extra voorzichtig omspringen.”

Boer en buurt werken samen in energiecoöperatie

Anne-Marie Vangeenberghe, innovatieconsulent Coöperatief ondernemen: "In zowat heel Vlaanderen zien we hoe inwoners zich verenigen in burgercoöperaties die inzetten op de transitie naar hernieuwbare energie. Zo’n coöperatie is een unieke partner voor land- en tuinbouwers. Het zijn niet alleen experts in groene-energieproductie, ze maken je energietransitie financieel haalbaar én de coöperanten, vaak lokale buurtbewoners, worden fan van jouw landbouwbedrijf. Ongetwijfeld krijg je de kans om hen, naast jullie gezamenlijke groene energie-renovatie, ook je andere verduurzamingsinspanningen te tonen. Een unieke kans om onze Vlaamse land- en tuinbouwsector te tonen zoals hij is.

Bracht dit artikel je op ideeën? Dan helpen we je graag bij je zoektocht naar een energiecoöperatie van burgers in jouw buurt. Of wil je zelf een energiecoöperatie opstarten? Dankzij ECCO, een Interregproject, kunnen we je helpen om jouw idee uit te werken en partners te vinden. De EU pleit namelijk voor de opstart van samenwerkingen waarin burgers betrokken worden bij de lokale productie van groene energie. Zo delen ze niet alleen in de lasten, maar ook in de lusten."

 


Dit artikel werd gepubliceerd in Boer&Tuinder. Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.