Verlenging subsidieregeling innovatieve landbouwprojecten

27 januari 2022

De provincie Oost-Vlaanderen beloonde het afgelopen jaar vier innovatieve projecten in de land- en tuinbouw met bijna 100.000 euro aan subsidie. Sinds 1 mei 2020 ondersteunt de provincie Oost-Vlaanderen vzw’s, verenigingen en lokale besturen die een vernieuwend idee hebben dat de land- en tuinbouw kan versterken of optimaliseren. Het accent ligt hierbij op lokale productie. Door projecten veelal gekenmerkt door lokaal en sociaal ondernemerschap, stimuleert de consumptie van lokaal voedsel en kringloopdenken. In totaal ontvingen vier projecten vorig jaar 98.750 euro aan subsidie.

Met het project ‘Van spelt tot brood in het Waasland’ (Pomona) in Sint-Niklaas, waarbij verschillende partijen betrokken zijn waaronder speltteler Marc De Boey, wil Pomona een pelmachine inzetten bij de speltoogst om zo de volledige verwerking van de spelt tot meel en bloem in het Waasland te realiseren.

Van wei naar wij’ is een ander project dat subsidies ontving in 2021. Het project heeft betrekking op het streekproduct Geraardsbergse mattentaart. Bij de productie van de matten komt melkwei vrij als nevenproduct. Lokaal Bestuur Geraardsbergen wil met het circulaire project van het restproduct wei een nieuw hoogwaardig streekproduct maken.

Door de groeiende interesse in lokaal voedsel en de provinciale ambities om duurzame lokale voedselsystemen en -strategieën te stimuleren, is er nu besloten om het subsidieprogramma met het thema 'Lokaal kopen en genieten’ te verlengen. Hoe je de subsidie aanvraagt, de subsidiebedragen en -voorwaarden zijn vind je op de website van de provincie Oost-Vlaanderen.

Bron: provincie Oost-Vlaanderen