Vergoeding aanvragen voor 2022, schade melden voor 2023

Het ene jaar is droog, het andere jaar dan weer veel te nat. We raken het maar niet gewoon. Feit is dat er weer een aantal actuele zaken te melden zijn in verband met wateroverlast.

Gingelom, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren erkend voor 2022

Bewerkte je gronden in Gingelom, Heusden-Zolder en/of Houthalen-Helchteren en had je schade aan teelten door de hevige regenval van 5 en 6 juni 2022, dan deed je mogelijk eerder al een melding hiervan. Vanaf nu heb je ook de mogelijk om een schadevergoeding aan te vragen bij het Rampenfonds. Deze gemeenten zijn immers erkend en de aanvraagprocedure is geopend tot uiterlijk 29 februari.

Concreet betekent dit dat je een bredeweersverzekering moest hebben in die periode voor minstens 25% van je oppervlakte. Eveneens moet er een vaststelling gebeurd zijn van de schade aan je teelten (door de schattingscommissie of een expert). Voor de niet-verzekerde teelten in die gemeenten kan je vervolgens eventueel een schadevergoeding aanvragen via het loket van het Rampenfonds. Een papieren aanvraag kan ook nog altijd, deze documenten vind je eveneens op het loket.

Hevige regenval 2023

Het najaar van 2023 was ook uitzonderlijk nat. In onze regio gaf dat vooral problemen met te natte percelen, teelten die niet geoogst konden worden enzovoort. Indien je hierdoor minstens 30% schade aan een teelt hebt, kan je deze schade melden aan het Rampenfonds. Wanneer het totale Vlaamse schadebedrag voldoende hoog is en er meldingen binnenkomen is een erkenning als ramp voor jouw gemeente mogelijk. Pas daarna zal een eventuele aanvraagprocedure voor vergoeding mogelijk worden. Het melden van deze schade dient door elke individuele schadelijder zelf te gebeuren via het loket van het Rampenfonds onder de rubriek ‘Vooraf schade melden’. Let op, deze melding moet gebeuren uiterlijk 60 dagen na de ramp (dus vóór eind januari).

Hulp nodig?

Heb je vragen of wens je hulp bij het opmaken van je dossier, dan kan je terecht bij sandra.werix@boerenbond.be of via 011 30 37 10. Meer info over het Rampenfonds en het loket vind je op www.rampenfonds.be.