Menu

Deadline verzamelaanvraag komt eraan

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Regio: 
De komende weken krijgen land- en tuinbouwers te maken met de deadlines van verschillende aangiftes. De eerstvolgende is de verzamelaanvraag.
Laatst aangepast: 
5 april 2019

De komende weken is het alle hens aan dek om je verzamelaanvraag in te vullen. 

Verzamelaanvraag

Een van de belangrijkste jaarlijkse administratieve klussen is het invullen van de verzamelaanvraag. Die is uiteraard van groot belang in het kader van de steun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, maar ook in het kader van de Mestwetgeving. Omdat MAP 6 zeker niet voor begin mei goedgekeurd wordt, weten we nu dus niet zeker of we in 2019 met oude/bestaande of met potentiƫle nieuwe regels rekening moeten houden.

Zelf aan de slag met je verzamelaanvraag?

Dat kan zeker. De Vlaamse overheid heeft een aantal zeer goede en nuttige filmpjes online geplaatst die helder uitleggen wat de nieuwigheden zijn en hoe je dus zelf alles kunt invullen. De kolom om 'MAA' in te vullen is niet standaard zichtbaar. Hoe je ze wel zichtbaar maakt, zie je in bovenstaand filmpje vanaf 8 min 45.

En wat in verband met bemesting 2019?

'Derogatie onder voorbehoud' kan je best aanduiden als je derogatie wil toepassen indien beschikbaar, maar de goedkeuring van MAP 6 is essentieel om de derogatie effectief te mogen gebruiken.

Als MAP 6 er komt, wordt kunstmestcontrole een speerpunt van de nieuwe wetgeving.  Waarschijnlijk worden de bemestingslimieten van gras in pure maaiomstandigheden verhoogd met 75 kg N werkzaam. Het is daarom zeker nuttig om de gespecialiseerde productiemethode 'MAA' in te vullen voor percelen waar nooit dieren op grazen.

Deel deze pagina: