Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties wint Europese prijs

2 mei 2022

Bijna 150 vertegenwoordigers van Europese landbouwcoöperaties kwamen bijeen voor de uitreiking van de prijzen aan de zes winnaars van de 5de Europese prijs voor coöperatieve innovatie, georganiseerd door Cogeca en gesponsord door de Spaanse coöperatieve bank Cajamar Caja Rural. VBT, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, was een van de prijswinnaars.

Voor deze editie waren meer dan 100 inzendingen binnengekomen, die een groot aantal interessante en baanbrekende innovaties lieten zien die waarde toevoegen aan de economische, sociale en milieupijlers van duurzaamheid. 

Het aantal en de kwaliteit van de inzendingen uit heel Europa bevestigen dat er op alle gebieden al een transitie in de landbouw bezig is, versterkt door de coöperatieve ondernemingen. Een bewijs dat voor landbouwcoöperaties het cultiveren van innovatie is en het vinden van manieren om waarde te creëren voor haar leden en gemeenschappen.

Coöperaties tonen veerkracht, capaciteit en inzet

Op de uitreiking feliciteerde Ramon Armengol, voorzitter van Cogeca, de winnaars en alle kandidaten en onderstreepte dat de 5de editie een bijzondere was. “Ze werd gelanceerd aan het begin van de coronapandemie. Aan het begin van een crisis die onze ondernemingen ertoe verplichtte hun bedrijfsmodel verder aan te passen.”

“Er werden grote innoverende inspanningen geleverd om de voedselzekerheid te garanderen, de mechanismen van de waardeketen aan te passen, concurrentieel te blijven op de markt en tegemoet te komen aan de opkomende behoeften van de consumenten en onze partners in de voedselketen. Eens te meer hebben onze coöperaties blijk gegeven van hun veerkracht, hun capaciteit en hun inzet.

Veerkracht versterken door samenwerking en innovatie

“Vandaag worden we geconfronteerd met een nieuwe crisis door het conflict in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de markten, en moeten we deze veerkracht nog verder versterken door samen te werken en te innoveren.”

“Ik ben er bijzonder trots op te zien dat veel coöperaties zich al inzetten om resultaten te boeken ter ondersteuning van de ambitieuze doelstellingen waartoe wij ons hebben verbonden met de ondertekening door Copa en Cogeca van de EU-gedragscode inzake verantwoorde handels- en afzetpraktijken in de voedingssector, die een van de eerste resultaten is van de Farm to Fork-strategie en een integrerend onderdeel van het actieplan.”

Zes coöperaties onderscheiden voor hun inspanningen

Onder de 6 winnaars bevinden zich twee Spaanse, een Poolse, een Ierse, een Belgische en een Zweedse coöperatie:

- De coöperatie Mans (ES) heeft de prijs voor het creëren van sociale waarde gewonnen voor haar acties ten behoeve van mensen met problemen, met name jongeren die met sociale uitsluiting worden bedreigd.

- BVT, de Belgische vereniging van groente- en fruitcoöperaties, uit ons land won de prijs voor traceerbaarheid en consumenteninformatie voor haar project Care4Growing, een multifunctioneel platform rond gegevensverzameling en digitalisering dat nieuwe analytische mogelijkheden creëert waarmee coöperaties en hun leden hun prestaties in de toeleveringsketen kunnen optimaliseren.

- De coöperatie Glanbia (IE) heeft de prijs voor steun aan landbouwers-leden gewonnen voor haar project Twenty20 Beef Club, een innovatief model voor de productie van rundvlees dat in de hele toeleveringsketen is geïntegreerd en waarbij de economische en ecologische duurzaamheid op lange termijn van haar landbouwers-leden centraal staat.

- De coöperatie Piatnica (PL) won de prijs voor innovatief product voor haar unieke valorisatie van wei-eiwitten die worden opgewaardeerd tot een cocktail van verse wei-eiwitten voor de consument. Het is het eerste en enige product van die aard op de Poolse markt.

- De coöperatie Càmara Arrossera del Montsià (ES) won de prijs voor bio-economie en circulariteit voor haar ORYZITE-project, een plasticvervanger gemaakt van rijstschillen. Dit nieuwe materiaal is het resultaat van een project voor circulaire economie en de valorisatie van rijstbijproducten na meer dan 10 jaar onderzoek.

- De coöperatie Lantmännen (SE) won de prijs voor natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit voor haar ThermoSeed-project, een unieke biologische methode die zaden behandelt om ze vrij te maken van door zaad overgedragen infecties, waardoor de behoefte aan pesticiden binnen de landbouw afneemt, wat zowel het milieu ten goede komt als de kosten voor de boer verlaagt.

Bron: Cogeca.