Menu

Veilingen slaan nieuwe weg in rond duurzaamheid

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

De Belgische fruit- en groentecoöperaties (de veilingen) en hun producenten hebben de afgelopen jaren duidelijke vooruitgang gemaakt op het vlak van duurzame ontwikkeling. Dat staat in het derde en laatste duurzaamheidsrapport Responsibly Fresh, dat donderdagmorgen werd voorgesteld op het tomatenbedrijf Primato in Putte in aanwezigheid van Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege . Begin februari 2019 wordt een nieuwe strategie gelanceerd op de Fruit Logistica-vakbeurs in Berlijn.

Tuinbouw

In 2012 lanceerde het VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) samen met haar leden-afzetcoöperaties en de aangesloten producenten het collectief duurzaamheidsproject en -keurmerk Responsibly Fresh. Na zes jaar maakt het derde duurzaamheidsrapport een balans op van de geleverde inspanningen. Zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak is een positieve evolutie merkbaar. “De producenten zetten steeds meer in op duurzame teelttechnieken en het toepassen van nieuwe technologieën. De progressie is onder meer te danken aan de ondersteuning die de afzetcoöperaties bieden aan hun producenten”, aldus Lies Elsen, VBT-verantwoordelijke voor het duurzaamheidsrapport. Nieuw in het rapport zijn korte getuigenissen van diverse producenten, met voorbeelden van de innovaties voor duurzame ontwikkeling op hun bedrijf.

Belangrijk voor het imago

Minister Joke Schauvliege reageerde tevreden. “De fruit- en groentesector heeft al lang begrepen dat inspanningen op het vlak van duurzaamheid belangrijk zijn voor het imago van de sector, maar zeker ook om de toekomst veilig te stellen. Ik wil elke teler bedanken die mee zorgt voor de mooie resultaten van Responsibly Fresh en hoop dat jullie inspanningen inspirerend mogen werken voor de andere sectoren.”

Nieuwe strategie

De sector wil ook de komende jaren de uitdaging aangaan om verder duurzaam te ontwikkelen. Begin februari zal de nieuwe strategie gelanceerd worden op Fruit Logistica in Berlijn. Er zal verder gestreefd worden naar een samenwerking met stakeholders en de aansluiting met externe duurzaamheidsinitiatieven, zoals de Sustainable Devolopment Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

100% recirculatie van water

Teler Kevin Pittoors (rechts op de foto hierboven) en zijn echtgenote Chelsey Kenis, de gastheer en gastvrouw voor de voorstelling van dienst, runnen in Putte tomatenbedrijf Primato. In een serre van 12,3 ha telen ze smaak- en cherrytomaten, met een jaarlijkse productie van 7000 ton. Kevin en Chelsey zijn telers die hun vooropgestelde engagementen voor duurzame ontwikkeling op hun bedrijf hebben vervuld. Een mooi voorbeeld daarvan is de 100% recirculatie van het water, waardoor op het bedrijf een minimum aan leidingwater nodig is. Drie grote vijvers zorgen voor de opvang van het regenwater, wat gezuiverd en gemengd wordt met meststoffen om de tomatenplanten te begieten. Ook het overtollige drainwater wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt.

Meer over het derde duurzaamheidsrapport lees je in Boer&Tuinder van volgende week. Je kunt het rapport downloaden op de website van het VBT.

Deel deze pagina: