Menu

Veilig omgaan met asbest

Terug naar Actualiteit
Regio: 
Op 5 juni gaf Caroline Van der Heyden, adviseur Milieubeleid, in het provinciaal kantoor in Genk een interessante toelichting over asbest.

Machteld Steensels, regioconsulent Boerenbond

Asbest is een natuurlijk product dat jarenlang werd beschouwd als een water-, hitte- en vuurbestendig wondermiddel.

Toepassingen van asbest

Naast de bekende toepassing golfplaten kon je vroeger ook asbest terugvinden in onder meer sigarettenfilters, vloerbekleding en remvoeringen. Het werd ook gebruikt als kunstsneeuw of in de uitrusting van brandweermannen. Doordat asbestvezels zo klein zijn – tweeduizend keer dunner dan een haar – kun je ze gemakkelijk diep inademen. De asbestvezels zijn niet afbreekbaar en zetten zich vast in het longweefsel. Dit veroorzaakt ernstige longaandoeningen. Vroeger liepen vooral mensen in de directe omgeving van de asbestindustrie gevaar. Nu zijn dit vooral asbestverwijderaars en werknemers in de bouw (afbraak, renovatie, dakwerkers …).

Er wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen losgebonden en hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden toepassingen zijn de asbestvezels stevig gebonden in cement, bitumen of kunststof. Een gekend voorbeeld hiervan zijn de asbesthoudende golfplaten op daken. Asbestvezels komen enkel vrij bij beschadigingen. Bij losgebonden asbest komen de vezels gemakkelijker vrij. Deze materialen zijn dus gevaarlijker (spuitisolatie, asbestkarton, asbestkoord …)

Asbest verwijderen

Sinds 1998 is er een verbod op het gebruik en het op de markt brengen van asbesttoepassingen. Asbest is echter wel nog in veel gebouwen aanwezig; in de land- en tuinbouw gaat het naar schatting om zo’n 518 000 ton.

Om asbest te verwijderen zijn verschillende technieken mogelijk. De toegepaste techniek is afhankelijk van de toestand van het asbestmateriaal, de aard en hoeveelheid van het asbestmateriaal, de manier waarop het materiaal bevestigd is en de omgeving waarin het zich bevindt. Met de techniek van de eenvoudige handeling mag je zelf je asbest verwijderen, op voorwaarde dat je je aan de veiligheidsregels houdt. Hierbij mag er ook geen sprake zijn van een werknemers-werkgeversrelatie.

Erkende asbestverwijderaars die losgebonden asbest moeten verwijderen, werken met handschoenzakken of in een hermetisch afgesloten zone.

Asbestveilig Vlaanderen 2040

Boerenbond is in overleg met OVAM voor een sectorprotocol voor de land- en tuinbouw. Het doel is daarbij een globale en gebiedsdekkende ophaling te organiseren van asbestcement afkomstig van land- en tuinbouwbedrijven tegen gereduceerd tarief. Deze besprekingen lopen echter nog. Op dit moment kan je in Limburg dus nog geen asbest gesubsidieerd afvoeren. Hou de communicatie in de gaten, wij informeren je uitgebreid als het akkoord afgerond is. Voor dringende afvoer kan je terecht op de website van OVAM om officieel erkende firma’s te vinden.

Consulenten

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: