Menu

Vegaplan lanceert elektronische teelt/perceelfiche

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Vegaplan-gecertificeerde landbouwers kunnen voortaan hun teelt/perceelfiches digitaal invullen via een nieuwe applicatie. De online-app is gratis beschikbaar in de databank van Vegaplan en je kunt ze raadplegen via www.vegaplan.be. Je kunt je teeltfiches nu online bewaren, raadplegen en aanpassen. Indien je dat wenst kan je ze ook eenvoudig delen met je afnemers. Het is niet verplicht om in het kader van Vegaplancertificatie je teelt/perceelfiches via de app in te vullen, want papieren registratie of registratie via andere teeltregistratieprogramma’s blijft mogelijk.

Rol van de teelt-/perceelfiche

Om te voldoen aan de Vegaplanstandaard moet je op je landbouwbedrijf sommige zaken registreren, bijvoorbeeld alle toegepaste gewasbeschermingsmiddelen. Voor aardappelen, groenten, fruit en hop moet je onder meer de bemesting en een eventuele irrigatie correct invullen op de teelt/perceelfiche. Om deze registratie te vergemakkelijken, biedt Vegaplan nu de mogelijkheid om dat digitaal te doen met een app die gratis beschikbaar is voor alle landbouwers die gecertificeerd zijn voor de Vegaplanstandaard voor de primaire plantaardige productie (sectorgids G-040, primaire productie).

Toegang

Om de databank te kunnen gebruiken moet je een login hebben. Ben je geregistreerd in de Vegaplandatabank maar vind je de logingegevens niet meer? Klik dan bij het inloggen op de databank op ‘Wachtwoord vergeten’. Je krijgt dan een mail met je gebruikersnaam en wachtwoord. Heb je een Vegaplancertificaat, maar geen login voor de databank? Stuur dan een e-mail naar info@vegaplan.be en vermeld je ondernemingsnummer (btw-nummer). Je gebruikersnaam en wachtwoord worden dan eveneens per e-mail toegestuurd.

Wie ingelogd is in de databank van Vegaplan kan de certificatiestatus van zijn bedrijf raadplegen. In de databank kan je percelen definiëren onder het extra tabblad ‘Mijn teeltfiches’ en vervolgens teelt/perceelfiches invullen.

Ondervind je problemen bij het gebruik van de elektronische teelt/perceelfiche of zijn er onduidelijkheden? Raadpleeg dan de handleiding bij de applicatie of op www.vegaplan.be/nl/databank/handleiding.

Inagro’s gewasbeschermingsapplicatie

Bemesting, behandeling met gewasbeschermingsmiddelen, irrigatie, analyseresultaten, voorvruchten enzovoort kan je per perceel eenvoudig ingeven. Voor de behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen stelt Inagro, vanuit zijn gewasbeschermingsapplicatie, voor de meeste teelten, met uitzondering van bieten en fruit, een lijst van de wettelijk toegelaten gewasbeschermingsmiddelen ter beschikking. Voor de gewasbeschermingsmiddelen in de bietenteelt wordt binnen de app verwezen naar de KBIVB-lijst met erkende middelen.

Fiches delen met afnemers

Een bijkomend voordeel van het systeem is dat landbouwers met een Vegaplancertificaat hun teeltfiches op een centrale plaats kunnen bewaren en ze indien nodig eenvoudig kunnen delen met hun afnemers. Afnemers die aangesloten zijn bij Vegaplan en hiervoor toestemming krijgen van een landbouwers, kunnen teeltfiches consulteren via hun persoonlijke login op de Vegaplandatabank.

Figuur 1. Voorbeeld van de definiëring van percelen binnen de applicatie

Figuur 2. Indien je dat wenst, kan je de fiches delen met een afnemer

 

Deel deze pagina: