Menu

Veevoederindex varkenshouderij juli 2019

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Op vraag van de sectorvakgroep Varkens ontwikkelde Boerenbond een veevoederindex. De basis voor deze veevoederindex zijn de effectieve aankoopprijzen voor tarwe, mais en sojaschroot (48% ruw eiwitgehalte) bij een Belgische trader. Voor tarwe en mais gaat het om prijzen (excl. btw) geleverd aan de veevoederfabrikant. Voor sojaschroot betreft het een prijs (excl. btw) afgehaald in de haven van Gent.

François Huyghe, economisch adviseur Studiedienst Boerenbond

Vervolgens wordt veevoederindex berekend op basis van een formule 40% tarwe, 40% mais en 20% sojaschroot (blauwe volle lijn). Er wordt vervolgens voor de komende periode gekeken naar de termijnprijzen op de Europese markt (tarwe en maïs) en op de Chicagomarkt (sojameel) om een te verwachten kortetermijnevolutie uit te zetten (blauwe stippellijn).

Voor de veevoederprijs (rode lijn) wordt de Bemefa-voederprijs (BFA) uitgezet voor vleesvarkens.

Hitte in Europa maakt graanmarkten onrustig

De voorbije dagen waren de graanmarkten bijzonder onrustig. Oorzaak zijn de hoge temperaturen in de Benelux, Frankijk en Duitsland. Vooral Frankrijk wordt getroffen door hevige hitte. Analisten hebben de vrees geuit dat er gevolgen kunnen zijn voor de opbrengsten. Tot nog toe heerst daaromtrent onduidelijkheid. In India laat de moessonregen eveneens lang op zich wachten. Die regen is daar belangrijk voor de inzaai van de oogst voor 2020. In dat opzicht heerst daar eveneens onzekerheid. Verder publiceerde de IGC (International Grains Council) haar maandelijks rapport. In het junirapport wordt ervan uitgegaan dat de maisproductie in de Verenigde Staten lager zal uitvallen tegenover de vorige schatting en 9% onder het niveau van 2018 zal belanden. De wereldtarweproductie 2019 wordt in het rapport ingeschat op 769 miljoen tegenover 766 miljoen ton in de schatting van de maand mei. De weersomstandigheden in de VS zijn de laatste weken verbeterd, waardoor de ingezaaide van zomergranen behoorlijk kunnen ontwikkelen.

Op het vlak van internationale handel heeft Saoedi-Arabië een aanbesteding uitgeschreven voor 715.000 ton zachte tarwe. Wellicht zal deze geleverd worden uit de regio rond de Oostzee of de Zwarte Zee. Verder heeft Jordanië een aanbesteding uitgeschreven voor 120.000 ton optionele tarwe.

Handelsoorlog tussen VS en China houdt sojaprijzen in bedwang

De sojaprijs kende de voorbije weken behoorlijke schommelingen. De sojaprijzen blijven in de greep van de handelsoorlog tussen de VS en China. Sinds de handelsoorlog is de uitvoer van sojabonen door de VS naar China echter opgedroogd. China koopt vandaag vooral sojabonen in Brazilië.
Tegelijk wordt vastgesteld dat de vraag vanuit China weliswaar vermindert als gevolg van de Afrikaanse varkenspest. Voor komende weken wordt verwacht dat de evolutie van de sojaprijzen sterk zal gestuurd worden door de weersomstandigheden, die finaal bepalend zullen zijn voor de uiteindelijke prijzen.

Komende maanden: redelijk stabiele grondstoffenprijzen

Voor de komende periode wordt op basis van de actueel beschikbare termijnmarkt informatie ingeschat dat de prijs van tarwe ietwat zou kunnen dalen; tenminste als de hitte geen al te grote gevolgen zou hebben voor de opbrengsten. Anderzijds verwachten de termijnmarkten dat de prijzen van mais en soja stabiel zouden blijven. Maar uiteraard blijft er onzekerheid en zeer veel zal afhangen van de weersomstandigheden in de komende weken.

Vertaald naar de ‘veevoederindex’ komt dit voor de komende maanden neer op een redelijk stabiele evolutie (blauwe stippellijn). Dit aldus de benadering op basis van de verwachtingen op de termijnmarkt.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: