Veel te doen tijdens de Week van de Korte Keten

5 mei 2022

Vanaf zaterdag tot 22 mei is het weer zover, de Week van de Korte Keten, een Vlaams initiatief dat in deze periode alle korteketeninitiatieven in de kijker zet.

Verschillende organisaties en producenten heten je welkom in jouw buurt. Meer informatie over de activiteiten in jouw buurt is terug te vinden via www.weekvandekorteketen.be/agenda. Enkele West-Vlaamse activiteiten uitgelicht.

Boerenmarkten

In de landbouwgemeente Diksmuide vindt op zaterdagmiddag van 13.30 tot 17 uur wekelijks de boerenmarkt plaats. Lokale producenten verkopen er hun producten op de sfeervolle Grote Markt van Diksmuide. In de Week van de Korte Keten vindt de markt plaats op zaterdag 14 mei. Daarnaast vinden nog enkele markten plaats zoals de Streekmarkt in Ruislede, de Boerenmarkt in Avelgem , de Boerenmarkt met 100% Torhoutse producten in Torhout, Markt van de Makers (Leffinge), Korte Ketenmarkt (Pittem), Hoeve- en streekproductenmarkt (Blankenberge).

Opendeur

Ook openen enkele korteketenbedrijven de deuren zoals het Fruitbos in Zedelgem met een zelfpluktuin, CSA-zelfplukboerderij Het Polderveld in Westkapelle, Hoeve Mahieu in Wervik met hoevewinkel, aardbeienkwekerij Demedts-De Mey in Gits, bioboerderij ’t Oostgoed in Aardooie …Ook de Beauvoordse Walhoeve ontvangt op zaterdag 14 mei bezoekers voor een ontbijt en rondleiding.

Picknickplaatsen

Voor een hoevepicknick kan je terecht bij Hoeve Zuid-Bellegoed in Ieper, Ingelzwam in Ingelmunster, Hoeve- en Streekproducten Vindevoghel ... Hof ’t Klokhuis in Zwevegem organiseert een barbecue en ontbijt met slaapgelegenheid in de boomgaard en er zijn tal van andere initiatieven.

Fietstochten

Aan fietstochten geen gebrek tijdens de Week van de Korte Keten. Vanaf Brugge start je de fietsroute ‘A taste of food’ langs verschillende korte keten bedrijven. De tocht is 25 km lang met enkele picknicklocaties en een openbare barbecueplek. Zo fiets je al je ingrediënten samen en sluit je af met een gezellige picknick of BBQ. De Sneukelfietstocht in Oostrozebeke is een fietstocht met vijf stopplaatsen waar je kan genieten van lokaal lekkers. Bij het Melkhuisje kan je ook een bezoek brengen aan de aardbeienteelt in de vollegrond.

In Poperinge kan je terecht voor een landelijke fietstocht met ruimte om te genieten van het landbouwlandschap. De Week van de Korte Keten is het startevent voor ‘Boer zkt Bank’. De fietstocht brengt je langs zes landbouwbedrijven waar telkens een rustbank staat. Met de QR-code kom je meer te weten over de landbouwer die vertelt over de productie van jouw voedsel en zijn passie voor de stiel. De route is 35 km of kan opgesplitst worden in twee kleinere tochten.

Ook in Moorslede, Staden en Lichtervelde worden fietstochten georganiseerd in het teken van de korte keten.

Wist je dat …

… je als Boerenbondlid gratis aansluit bij het Steunpunt Korte Keten? Zij bieden heel wat ondersteuning voor land- en tuinbouwers die aan de slag gaan met deze landbouwverbreding. Ga voor meer info naar via www.boerenbond.be/ledenvoordelen.

Meer info

www.weekvandekorteketen.be en www.westtoer.be/nl/week-korte-keten