sdf

Veel en hard werken voor een kwaliteitsvol eindproduct

In de Vlaamse Ardennen, midden in de driehoek gevormd door Waregem, Deinze en Oudenaarde ligt Kruisem. De gemeente bestaat sinds 2019 en is een vrijwillige fusie tussen Kruishoutem en Zingem. Naast het sterrenrestaurant ‘Hof van Cleve’ kan je er aan de andere kant van de dorpskern een jong wijndomein vinden waarvan de eerste druivenstokken in 2017 de grond ingingen. De bodem bestaat uit zandleem, met in de onderlagen ijzerzandsteen, dat zorgt voor de mineraliteit van de mousserende wijnen uit wijndomein Cruysem.

Bart en Kathy gingen tijdens reizen in Frankrijk en Spanje altijd langs op wijndomeinen. Ze voelden toen al een speciale band met wijn en dachten er aan om naar Frankrijk te trekken om daar een chateau met wijngaard te kopen. De droom om een eigen wijndomein te beheren was er dus al lang, maar het was pas in 2015 toen ze hun bouwbedrijf verkochten dat de plannen concreet vorm kregen. Kathy herinnert zich nog goed dat Bart op een avond thuiskwam met het idee om de stokken bij hen thuis in Kruisem te planten. “Ik heb letterlijk gezegd dat hij zot was, maar het is dus toch zo gebeurd. In mei 2017 hebben we de eerste 3000 stokken geplant en we zagen al snel dat het de goeie richting uitging. In 2019 gingen we naar 10.000 en in 2020 naar 50.000 stokken.”

Opleiding landbouw


Het koppel kocht in 2009 al de boerderij in Kruisem met bijhorende 5,5 ha grond, maar had aanvankelijk niet de bedoeling om er land -of tuinbouwactiviteiten op te starten. Toen ze hun bouwbedrijf verkochten, kwam daar dus alsnog verandering in. Kathy had als kind veel op de boerderij van haar grootouders gespeeld, maar verder dan dat, was er niet echt een achtergrond in de landbouw. “We hebben eerst drie jaar de cursus wijnbouwer-wijnmaker gevolgd. Dan natuurlijk de starterscursus landbouw en bijhorende stage voor ons installatieattest. Daarna moest onze fytolicentie nog in orde geraken, maar we hebben alles in zo’n vijf jaar tijd kunnen afronden. Soms gaan we naar losse voordrachten of studienamiddagen om mee te blijven. Wijn maken doe je maar één keer per jaar; er komt geen tweede kans. Dat maakt het wel aangewezen om zo veel mogelijk actief alles mee te blijven volgen en op te frissen.” 
 

sdf
Productieproces 


Na het aanplanten van de eerste stokken op een nieuwe wijngaard, is het twee jaar wachten op de eerste druiven. Vanaf het derde jaar kan een eerste keer geoogst worden. In een nat of koud jaar kan het gebeuren dat er in oktober geoogst wordt, maar doorgaans is dat in september. “Na de oogst gaan we vergisten; dat is het proces dat van druivensap wijn maakt. Na die vergisting laten we de wijn zes maanden in de tank, wordt de samenstelling van de wijn bepaald en tot slot gebotteld. Dan blijft de fles twee jaar in onze kelder en gebeurt er de eerste twee maanden een tweede gisting in de fles. Als we na twee jaar de fles afgewerkt hebben met etiket en ‘coiffe’, die de kurk en bovenstuk van de fles beschermt, moeten ze opnieuw drie maanden plat liggen in de kelder. In totaal dus 33 maanden om tot een verkoopbaar product te komen. Alle stappen gebeuren hier ter plaatse op het eigen bedrijf met eigen machines. Zelfs het plukken gebeurt machinaal. “Dat geeft ons het voordeel dat we ’s nachts en in de vroege ‘koude’ uren kunnen plukken. Koud fruit in de pers doen, is veel beter om de kwaliteit te kunnen garanderen.” 

Momenteel vier wijnen


Op wijndomein Cruysem worden geen stille wijnen, maar uitsluitend mousserende wijnen gemaakt en dat volgens de traditionele methode. Uit de aangeplante druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier en Pinot Blanc worden momenteel vier verschillende soorten wijn gemaakt. Dat zijn de ‘Cuvée’, ‘Blanc de blancs’, ‘Rosé’ en ‘Les 4’. “De ‘Cuvée’ is vergelijkbaar met een Champagne Brut en bestaat uit een assemblage Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Onze ‘Blanc de blancs’ is zuiver met Chardonnay-druiven gemaakt, terwijl bij de ‘Rosé’ ook Pinot Noir-druiven toegevoegd worden aan de Chardonnay. Tot slot hebben we nog ‘Les 4’ waarvan de naam verwijst naar de vier verschillende druivensoorten die we hebben staan en die in deze wijn alle vier worden gebruikt. Daarbovenop willen we soms eens iets speciaals aanbieden. Dit jaar komt er voor de eerste keer een houtcuvée ‘Sous bois’ uit. Eigenlijk onze ‘Cuvée’, maar het Chardonnay-gedeelte is grotendeels op hout vergist. Voor volgend jaar zal dat onze ‘Prestige’ zijn, die nog een jaar langer in onze kelder zal gelegen hebben in vergelijking met de andere wijnen.”
 

Wijn is de meest natuurlijke drank die bestaat, elk jaar opnieuw speelt ieder seizoen zijn rol in het vormen van het eindproduct

Gault&Millau


In juni 2023 stelde Gault&Millau zijn eerste Belgische wijngids voor en daar werd de allereerste Cuvée van Cruysem meteen bekroond met een Belgian Wine Award. “Dat komt volgens ons hoofdzakelijk omdat wij onze wijn twee jaar in de kelder te laten rusten, wettelijk moet dat maar negen maanden. Op zich begint alles natuurlijk allemaal met een goede oogst, maar ondanks de jonge stokken hebben we er op onze manier een echt kwaliteitsvol product van kunnen maken. De prijs-kwaliteitverhouding is voor ons heel belangrijk. Wij doen er altijd alles aan om het eindproduct zo goed mogelijk af te leveren en mensen waar voor hun geld te bezorgen. Je voelt de laatste tijd dat mensen meer lokaal kopen en dat ze dat vooral doen om hun steun en appreciatie te tonen voor het vele geduld en harde werk dat in dat eindproduct gekropen is. De complimenten die we mogen ontvangen van klanten geven ons veel voldoening en doen minstens evenveel deugd als het ontvangen van de award.”
 

daz

Bart Bracke en Kathy Declercq met hun dochters Noor en Lotte.