fvf

Vandersmissen-Crispel is nieuwe Korte Keten Kop Vlaams-Brabant

8 september 2022

Het familiebedrijf Vandersmissen-Crispel Groenten & Fruit uit Pepingen is de winnaar van de Korte Keten Kop-verkiezing 2022 in Vlaams-Brabant. Het merendeel van de bijna 1.500 stemmers koos voor de familie als uithangbord van de Korte Keten. Het bedrijf uit Pepingen staat voor vers grondwitloof, aardbeien, wortelen, boontjes en bloemkolen.

​“De verkiezing van de Korte Keten Kop vond dit jaar voor de vierde keer plaats”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw in Vlaams-Brabant. “Met de verkiezing willen we laten zien dat Korte Keten in onze provincie leeft. Overal wonen fantastische streek- en hoeveproducenten die het ontdekken waard zijn. Dankzij de verkiezing zetten we er elk jaar een aantal in de kijker.”

​​“We zijn enorm trots dat we verkozen werden tot korte keten kop 2022”, horen we bij de familie Vandersmissen-Crispel. “Het geeft een fantastisch gevoel om te weten dat zoveel mensen achter ons (familie)verhaal staan en ons steunen. Met deze titel hebben we nog meer goesting en energie gekregen om verder te doen met wat we vandaag al doen: met veel liefde en passie groenten telen om onze klanten de allerbeste kwaliteit te geven.”

Heel de familie 'korte ketent'

​​​Rudi Vandersmissen en Louisa Crispel stampten zo’n 35 jaar geleden het familiebedrijf uit de grond. Ondertussen stapten zonen Steven en Matthias mee in de zaak. “Onze grote troef is mond-aan-mondreclame”, zegt Louisa. “We zijn altijd eerlijk. Als de kwaliteit van de bloemkolen niet honderd procent is, zeggen we dat ook. Je kan één keer iets miskopen, misschien twee keer maar nooit drie keer. Dat is onze gouden raad. We verkopen nooit iets waar we zelf niet mee willen thuiskomen.”

Zoon Steven focust zich op de teelt van hun hoofdproduct vollegrondwitloof. ​​“Daar zijn we echt heel trots op”, klinkt het. “Het hele proces doen we zelf: van het zaaien van het zaadje op het veld tot het oogsten van de krop.” Broer Matthias richt zich vooral op de markten. Wekelijks staat de familie op vijf markten. ​​“In al die jaren hebben we nooit een afspraak gemist”, weet hij. “Slecht weer of niet: we trekken er naartoe.”

Tijdens corona startte de familie met een hoevewinkel

​“Dat werd een instant succes”, zegt Rudi. “Al hadden we aanvankelijk wel onze twijfels want we liggen nogal afgelegen.” De familie startte ook met brunchen in het veld waarbij de titel letterlijk mag genomen worden. Op zondag 25 september vindt de volgende editie plaats.

Na laureaat Groenten en Fruit Vandersmissen-Crispel verder in de top-vijf: Eric’s Gamba’s uit Ternat, ’t Plukgeluk uit Leuven, Petrushoeve uit Molenbeek-Wersbeek en Herne Rabarber’t uit Herne.

Bron: provincie Vlaams-Brabant.

fvvf