Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, heeft op donderdag twee landbouwbedrijven bezocht die zwaar getroffen zijn door Blauwtong. Het aantal veehouderijen dat getroffen wordt door dit virus is sterk gestegen sinds midden juli. Dit jaar kwam de vaccinatie te laat. Blauwtong zal naar verwachting zonder vaccinatie ook volgend jaar grote schade veroorzaken. Boerenbond pleit voor een tijdige én verplichte vaccinatie voor het komende jaar. ​ Boerenbond vraagt eveneens een tussenkomst in de vaccinatiekosten en ondersteuning van de zwaar getroffen schapen- en rundveehouders.

Lode Ceyssens: “De schade bij de getroffen rundvee- en schapenhouders is momenteel groot. Omdat we verwachten dat het virus ook volgend jaar nog verder zal circuleren en we onze veehouders willen behoeden voor nog meer schade, zijn wij voorstander van een verplichte vaccinatie voor runderen en schapen in het voorjaar van 2025.”

Om de vaccinatiecampagne zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het volgens Boerenbond nodig dat de federale overheid de vaccinatie zo veel mogelijk faciliteert. Zo kunnen de vaccinatiekosten verminderd worden door tussenkomsten en een groepsaankoop. Er moeten ook garanties zijn voor een tijdige en vlotte beschikbaarheid van veilige vaccins. Voor de financiering kijkt de organisatie naar een tussenkomst vanuit de federale overheid en Europa. ​

Wat betreft de geleden economische schade dit jaar vraagt Boerenbond om de Europese crisisreserve te activeren en pleit het bij de overheidsdienst Financiën dat getroffen bedrijven in de belastingforfait een extra aftrekpost voor de verliezen door blauwtong kunnen inbrengen. ​

trf

Pieter D’Hooghe, melkveehouder: “Deze maand zijn we jammer genoeg 6 koeien verloren maar we merken vooral een vermindering in melkproductie en vroeggeboorte van kalven bij zieke dieren. We zijn al heel wat koeien verloren waardoor de totale melkproductie op langere termijn ook lager zal zijn. Als we weten wat we nu weten en volgend jaar zijn er vaccins die werken en die tijdig beschikbaar zijn, dan gaan we volgende jaar zeker vaccineren. Dan kunnen we onze dieren met een gerust gevoel op de weides laten."

df

Lode Stragier, schapenhouder: “50% van de schapen die ziek geworden zijn, is gestorven. Dit heeft niet alleen een economische impact maar ook de kennisoverdracht naar studenten en het landschapsbeheer door de schapen komt door de ziekte en de hoge sterftegraad op de helling te staan. Ik hoop dat de overheid hier met het nodige begrip mee omgaat.”