Uitbraken HPAI bij vogels in onze buurlanden

10 september 2021
Recent werd hoogpathogene aviaire influenza (HPAI), type H5N8, aangetroffen bij een particuliere houder in Chiny, in de provincie Luxemburg.

Recent werd hoogpathogene aviaire influenza (HPAI), type H5N8, aangetroffen bij een particuliere houder in Chiny, in de provincie Luxemburg. Omdat het hier niet over professioneel pluimvee gaat, maar over particulier gehouden vogels, zijn de maatregelen beperkt, maar dit is toch een verwittiging dat we de waakzaamheid niet kunnen laten varen. Ook in onze buurlanden wordt nog steeds circulatie van het virus aangetoond.

Nederland meldde verleden week nog HPAI bij wilde zwanen en het laatste geval bij een particuliere houder met een forse verzameling van siervogels in Heeten, nabij Deventer, op 24 augustus. In het Groothertogdom Luxemburg werd op 7 september een uitbraak gemeld bij een hobbyhouder nabij Olingen die siervogels aangeschaft had bij een Belgische handelaar. Er is dus een link met de recente uitbraak in Menen.

Frankrijk meldde donderdag eveneens een uitbraak bij een hobbyhouder in de Franse Ardennen, dicht tegen de Belgische grens. Frankrijk heeft maar pas het statuut 'Vrij van vogelgriep in pluimvee' verkregen op 2 september. Omdat ook dit een geval is bij niet commercieel gehouden vogels, komt dit statuut voorlopig niet in gevaar. De Franse regering heeft niettemin de afschermplicht voor vogels en pluimvee in hoogrisicozones meteen opnieuw ingesteld. Ook Finland, Zweden en Noorwegen hebben recente gevallen van HPAI bij wilde vogels aangegeven. De dreiging voor uitbraken in stallen blijft in heel Europa hoog.

Bron: FAVV, OIE