Uitbraak Afrikaanse varkenspest op varkensbedrijf in Duitsland

16 november 2021

Op een professioneel varkensbedrijf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Het betreft een bedrijf met 4.038 vleesvarkens dat gelegen is in de regio Rostock. Op het besmette bedrijf stierven er afgelopen weekend tientallen varkens en gisterenmorgen werden er door de bedrijfsdierenarts stalen opgestuurd naar het Duitse referentielabo Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI). Deze stalen werden vandaag positief bevonden op AVP. Morgen zullen de dieren worden geruimd. Het bedrijf is een onderdeel van een gesloten kring met eigen biggenproductie. Op het zeugenbedrijf worden 1.000 zeugen gehouden en dat bedrijf levert biggen op nog 2 locaties met vleesvarkens. Deze bedrijven worden nu onder toezicht geplaatst en worden streng gemonitord. Momenteel zijn er daar nog geen tekens van AVP waargenomen. In de straal van 10 km rond het besmette bedrijf bevinden zich nog 20 varkensbedrijven, waarvan 8 in de 3 km-zone. Daarbij zijn 5 kleinere bedrijven met minder dan 100 varkens.

Tot op heden waren er geen gevallen van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen of gedomesticeerde varkens in de Noord-Duitse deelstaat ontdekt. Feit is ook dat de huidige uitbraak op meer dan 100 km ligt van de dichtstbijzijnde grens van het huidige beperkingsgebied in Brandenburg. De oorzaak van de besmetting is momenteel nog niet bekend, maar het is wel duidelijk dat het virus vanuit de besmette gebieden met transport of personen is meegelift. Jagers zullen in een gebied rondom het getroffen bedrijf de komende dagen intensief op zoek gaan naar dode everzwijnen om na te gaan of het virus ook aanwezig is in de everzwijnenpopulatie.

AVP is in Duitsland duidelijk nog niet onder controle. Met de nieuwe besmetting in Mecklenburg-Vorpommern is het nu de derde deelstaat in Duitsland waar het virus is vastgesteld. Vóór deze besmetting waren er uitbraken in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Sinds september 2020 zijn daar al meer dan 2.700 gevallen van AVP vastgesteld bij everzwijnen. In Brandenburg waren er in juli 2021 ook 3 gevallen in varkensbedrijven, waarvan twee in kleine houderijen met een paar dieren en één op een bedrijf met 300 varkens.

De besmetting op een professioneel bedrijf in Duitsland, ver van de huidige afgebakende zones, toont aan dat het virus erg gemakkelijk kan meekomen met personen en transport. Bij deze de oproep aan de gehele varkenskolom om de bioveiligheidsmaatregelen op de varkensbedrijven strikt toe te passen.