Menu

Tweede Bioveiligheid Award voor rundveebedrijven

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) lanceerde vandaag de tweede editie van de Bioveiligheid Award op het melkveebedrijf van Pieter Maes in Melsele. Maes won de eerste editie in de categorie melkvee. Ook deze keer wil DGZ melkvee-, vleesvee- en vleeskalverhouders die op een innovatieve en/of creatieve manier investeren in een bioveilig bedrijf in de kijker zetten. Melkvee- en vleesveehouders maken kans op een geldprijs van 3750 euro, vleeskalverhouders op 1500 euro.

Jan Van Bavel

“In tegenstelling tot het weer hebben rundveehouders bioveiligheid wél voor een groot deel in de hand. Het vormt dé sleutel bij de preventie van dierziekten op hun bedrijven”, verwelkomde DGZ-directeur Denis Volckaert de aanwezigen tijdens de lancering. Bioveiligheid houdt alle maatregelen in om het risico op ziekte-insleep en verspreiding van ziekteverwekkers op veehouderijbedrijven te voorkomen of te minimaliseren.

Herhaling werkt

Door de Award een tweede keer te organiseren, wil DGZ niet alleen de term ‘bioveiligheid’ nog meer bekendmaken in de sector, maar vooral de toepassing ervan meer promoten. Daarom zal DGZ de rundveehouders inspireren met allerlei bioveiligheidstips, met de nadruk op de praktische haalbaarheid ervan. Er wordt ook extra aandacht besteed aan erfbetreders en hun rol in het voorkomen van ziekte-insleep op een bedrijf. “De eerste editie was een behoorlijk succes. Maar bioveiligheid kan op veel bedrijven nog verbeterd worden. Daarom organiseren we een tweede editie, want we geloven in de kracht van herhaling”, zei DGZ-voorzitter Marcel Heylen.

Mooie geldprijs

DGZ reikt opnieuw een Award uit voor de categorieën melkvee, vleesvee en vleeskalveren. De winnaars in de categorieën melkvee en vleesvee ontvangen een geldprijs van 3750 euro, die in de categorie vleeskalveren een van 1500 euro. Ze krijgen ook een gepersonaliseerd bord, dat ze aan de ingang van hun bedrijf kunnen ophangen. Pieter Maes spoort alle rundveehouders aan om zich in te schrijven. “Ik vond het een leerrijk traject, want dankzij de Award hebben we een aantal zaken verbeterd, altijd binnen de grenzen van wat voor ons haalbaar en realistisch was. En je krijgt nog een mooie geldprijs als winnaar. Je hebt dus niets te verliezen.”

Praktisch

Inschrijven kan tot en met 30 juni op de Award-website www.mijnmaniervanwerken.be. Op de Agridagen van februari 2020 in Ravels worden de 3 winnaars in elke categorie bekendgemaakt en de Awards uitgereikt.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: