Traject afzet & verkoop wijnbouw, een terugblik

12 mei 2022

De afgelopen maanden werden er op vraag en aansturen van de interprovinciale werkgroep Wijnbouw meerdere opleidingen omtrent afzet en verkoop georganiseerd. Deze trefmomenten, zowel digitaal als fysiek, werden gedoopt onder de naam: ‘Traject afzet & verkoop in de wijnbouw’.

De wijnbouw kent in België de laatste jaren een stevige opmars. Momenteel zitten we aan een kleine 800 ha aan wijnbouw beteelde oppervlakte. De komende jaren zullen we groeien naar 1000 ha. Een groeiende markt, een groeiende productie, een verzadiging van de markt? Dat zou je kunnen verwachten als er nu geen actie ondernomen wordt! Daarom gaven we als Boerenbond, een huis met veel kennis en expertise op vele vlakken in de waardeketen, gehoor aan de kreet van de wijnbouwers.

In het traject afzet & verkoop werkten we om te beginnen het Business Model Canvas uit. Vervolgens vergaderden we over de korteketenverkoop en de wetgeving hieromtrent, het principe van een producentenorganisatie en de stap/samenwerking met de retail. Ieder lesmoment bracht nieuwe inzichten en de aanwezigen kregen een bredere kijk op de mogelijkheden van afzet en verkoop. Ook in de toekomst blijft het belangrijk om hier verder op te blijven inzetten. Zo werkten we de verscheidene topics nog verder uit, gaan we praktisch aan de slag in grote of in kleine groep en kent dit traject zeker nog een gevolg.

Ben je wijnbouwer, heb je nog vragen, problemen of zit je met een idee? Aarzel niet om ons te contacteren, ook individuele begeleiding is mogelijk.