Menu

Tractorverkoop trekt aan na dieptepunt in 2016

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Dat 2016 geen al te best jaar was voor de landbouw staat als een paal boven water. 2017 deed het op een aantal vlakken beter, zoals blijkt uit het economisch dossier van Fedagrim. Onder andere de tractorverkoop steeg licht.

Naar goede gewoonte maakt Fedagrim gebruik van de beurs Agribex om haar economisch dossier voor te stellen aan de landbouwpers. Zoals verwacht was 2016 geen hoogvlieger voor de Belgische federatie van toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor landbouw en groenvoorzieningen. Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert benadrukt dat de prijsonstabiliteit van landbouwproducten een grote impact heeft op aankoopbeslissingen van machines.

Opnieuw meer tractoren verkocht

De machine- en stallenbouwsector bestaat uit 1100 bedrijven, waarvan het overgrote deel dealers zijn (85%). De rest zijn invoerders en fabrikanten van landbouwmachines, tractoren en veeteeltuitrusting, stallenbouwers en fabrikanten van materiaal voor groene zones en tuin. Wanneer we kijken naar de deelsector van de tractoren, dan zien we dat deze het in 2016 zeer moeilijk had. Toch is de verkoop in 2017 aangetrokken. De verkoop van tractoren is een goede barometer om de conjunctuur in te schatten. In het eerste deel van 2017 werden er 1236 tractoren van meer dan 50 pk verkocht. Dat is 3% meer dan dezelfde periode in 2016. Aangezien er heel wat offertes werden gevraagd naar aanloop van Agribex wordt verwacht dat de tractorverkoop in 2017 vrij goed zal uitdraaien. Tractoren van minder dan 50 pk kenden in het eerste semester van 2017 zelfs een recordverkoop, al is dat vooral te wijten aan hun populariteit buiten de landbouwsector (gemeenten en hobbyisten). De populariteit van tractormerken veranderde amper in 2017. New Holland houdt zijn eerste plaats stevig vast met een marktaandeel van 26,6%. John Deere volgt met 15,4% en Deutz-Fahr met 12,5%. Fendt staat op plaats vier met 11,2% en Case IH sluit de top vijf met 11,1%.

Aardappelsector is lichtpuntje

De groeiende aardappelmarkt heeft gevolgen voor de verkoop van aardappelrooiers. De verkoop is in het eerste semester van 2017 bijna verdubbeld tegenover dezelfde periode het jaar daarvoor. Ook planters worden meer verkocht. Tot zover het goede nieuws, want de verkoop van machines voor grondbewerking was vrij mager. Vooral machines die meestal enkel door loonwerkers worden gekocht, zoals spuittoestellen en grote ploegen, kregen te maken met een terugval. Ook het segment zaaimachines deelde in de klappen. In 2017 waren de verkochte machines vooral de duurdere, pneumatische precisiezaaiers. Kunstmest daarentegen wordt meestal door de boer zelf gestrooid en de markt voor strooimachines is dus wat groter. In het eerste semester van 2017 werden er al meer verkocht dan in heel 2016. Voor mesttechniek bleef de verkoop min of meer stabiel.

Stallenbouw volgt conjunctuur

Ook in de stallenbouw is het succes (of de crisis) in de sectoren af te lezen van het aantal gebouwde loodsen of stallen. Kippenstallen en bewaarloodsen voor aardappelen is zo goed als het enige waarvoor de bouwfirma’s in 2016 mochten uitrukken. 2017 deed het beter, maar voor een aantal bouwfirma’s is het too little too late. Zij sloten de boeken of gingen zich specialiseren in industriebouw. De dalende vraag had immers tot gevolg dat firma’s hun winstmarges verkleinden om alsnog dat ene project binnen te halen. In dat opzicht kon je als groeiende landbouwer een goede zaak doen, maar voor de bouwsector was het een zware concurrentiestrijd. De gestegen prijs van varkensvlees zorgde voor meer aanvragen voor bouwprojecten, maar sinds de prijsdip in de laatste maanden van 2017 nam ook die interesse weer af. Pluimveestallen werden in 2015 en 2016 bij de vleet gebouwd, dus de daling in de aanvragen in 2017 kan betekenen dat al wie wilde investeren dit reeds gedaan heeft.

Hetzelfde geldt voor de melkveesector, waar de bedrijven die wilden groeien dit reeds deden bij het wegvallen van het quotum in 2015. Voorzitter Johan Colpaert benadrukt eveneens dat het niet enkel de onstabiele conjunctuur is die landbouwers voorzichtiger maakt om te investeren. “Ook de terughoudendheid van banken om leningen te verschaffen en het slopende proces om een vergunning te bekomen speelt mee”, zegt Colpaert. “Vandaag kan één slechtgezinde buurtbewoner een hele procedure vertragen. En dan hebben we in Vlaanderen eigenlijk nog geluk, in Wallonië is het nog veel moeilijker om een vergunning te bemachtigen. Tel daarbij nog alle omgevingsafhankelijke eisen die gesteld worden aan het exterieur van een stal of loods. In Frankrijk ligt de kostprijs veel lager omdat er met een standaard bouwpakket kan worden gewerkt.”

Groene sector in opmars

Is het ledenbestand van Fedagrim dan op sterven na dood? Gelukkig niet. De markt van graslandmateriaal houdt het veel beter vol. 2016 was een erg goed jaar voor de verkoop van maaiers en wikkelaars. Maar ook grote machines, zoals zelfrijdende hakselaars, gingen vrij vlot over de toonbank. In 2017 nam de verkoop van graslandmateriaal dan weer af. Waar de verkoop in land- en tuinbouwmachines moeilijke jaren kent, gaat het wel goed met de verkoop van materiaal voor tuin en groene zones. De markt groeit, met machines op accu-aandrijving en robotmaaiers als absolute toppers. Ook de wijzigingen in de wetgeving hebben hun effect. Zo is de verkoop van klepelmaaiers voor onder andere mechanische onkruidbestrijding in 2017 gestegen. Naast goede cijfers in de professionele markt deed de verkoop aan gemeenten en overheden het schitterend. Dat is onder meer af te lezen aan de stijgende verkoop van minitractoren.

Ter afsluiting van de persconferentie bracht Stephanie Van Wynsberghe van ILVO een uiteenzetting over Control, de instantie die door ILVO en Fedagrim in het leven werd geroepen om de experten die controles van melkinstallaties op melkveebedrijven bij te scholen en te contoleren. Uit de resultaten van het laatste ILVO-rapport blijkt dat het aantal metingen gedaald is ten gevolge van het afnemende aantal actieve melkveehouders. Het visgraatmelksysteem is nog steeds het meest populair (39%) gevolgd door de bindstal (22%) en melken met een robot (10%). Dat het aandeel bindstallen nog zo groot is, is enigszins verbazingwekkend maar het is een feit dat op deze manier geen nieuwe stallen meer gebouwd worden en deze vorm van melkstal zal dus op termijn helemaal verdwijnen.

Raadpleeg hier het volledige economische rapport van Fedagrim.

Deel deze pagina: