Emissiereductie pluimvee

'Tour de Boer' voor pluimvee

Tijdens deze ‘Tour de Boer’ bezoeken we Greenfarm VOF waar veehouder Ben Beerens de werking van de ECO Air Care (een techniek voor ammoniakreductie) zal demonstreren en toelichten. We bezoeken ook de Venco Campus, een innovatiecentrum voor de pluimveehouderij, waar Vencomatic gevestigd is. Daar kom je meer te weten over nieuwe ammoniakreducerende klimaatsystemen. 

ECO Air Care is een luchtbehandelingssysteem dat de stikstofuitstoot van een pluimveestal gemiddeld met 90% verlaagt. De afgevangen ammoniak wordt omgezet naar een vloeibare kunstmestvervanger. Het systeem zorgt ook voor een aangenaam stalklimaat met constante temperatuur.

Meer info vind je onderaan deze pagina.

Programma

9.30 uur | Onthaal

10.00 uur | Verwelkoming - door mevrouw Aarts (ZLTO), namens het RAMBO-projectteam

10.05 uur | Voorstelling Venco Campus 'Vencomatic Group': presentatie en demonstratie over klimaatsystemen - door Victor van Wagenberg (hoofd Product Management - Vencomatic Group). Mogelijkheid om vragen te stellen.

12.00 uur | Lunch

13.00 uur | Verplaatsen naar stalbezoek: Greenfarm VOF, Groenstraat 6, 5528 NS Hoogeloon

13.30 uur | Voorstelling techniek 'ECO Air Care': presentatie en demonstratie van het ECO Air Care stalsysteem. Veehouder Ben Beerens deelt zijn gebruikservaring. Mogelijkheid om vragen te stellen

15.00 uur | Slotwoord - door mevrouw Aarts (ZLTO)

Inschrijven

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht voor 20 juni.

Carpoolen: via het inschrijvingsformulier kan je interesse in carpoolen aangeven. Op basis van je opgegeven woonplaats proberen wij je in contact te brengen met andere deelnemers die in de buurt wonen.   

Meer info
ECO Air Care

Dit unieke luchtbehandelingssysteem zuivert zowel ingaande als uitgaande stallucht. Dit verbetert het stalklimaat en vangt tegelijk tot 90% ammoniak (en dus stikstof) af uit de stallucht.  
In de eerste ECO Air Care stal van Greenfarm vangen ze 7.000 kg stilstof per jaar af, goed om de bouw van een duizendtal nieuwe woningen te compenseren.

Het systeem verwarmt, koelt en reinigt de uitgaande lucht. En het mooie is dat het ook een aangenamer stalklimaat creëert. Of het nu extreem koud is, of ontzettend heet, er is altijd een constante temperatuur om in te werken en daarbij is de fijnstof- en geuremissie ook lager.

 

De ECO Air Care techniek zet de afgevangen ammoniak om naar een vloeibare kunstmestvervanger. Deze kan op landbouwgrond uitgereden worden, wat bijdraagt aan circulaire landbouw. De technisch werking kunnen we ook nog borgen door controle van de hoeveelheid kunstmestvervanger die geproduceerd wordt. Zo meten we de stikstofconcentratie van het waswater als tweede controle en het verbruik van de hoeveelheid zwavelzuur als derde controle. De ECO Air Care is eigenlijk een luchtwasser en droger in één

ECO Air Care
Venco campus
Venco campus

De Venco Campus is een energie neutraal gebouw in de vorm van een ei. De ventilatie wordt o.a. geregeld met dezelfde warmtewisselaars die men ook in kippenstallen gebruikt. Op de campus zitten drie bedrijven van de Vencomatic Group gehuisvest: Vencomatic, Agro Supply en Rondeel. De Vencomatic Group produceert al bijna 40 jaren allerlei automatiseringsproducten voor de kippenindustrie. Dit zijn automatische legnesten, voer- en  drinksystemen, volièresystemen, klimaatsystemen etc. Maar ook het On Farm Hatching systeem voor vleeskuikens, genaamd Patio. Tijdens de Tour de Boer kom je meer te weten over het vooruitstrevende klimaatsysteem dat de stikstof van kippenstallen opvangt.

Tour de boer

Binnen het project ‘RAMBO’ organiseren we verschillende ‘Tour de Boers’. Veehouders zijn uitgenodigd zijn om systemen voor ammoniak- en methaanreductie in werking te zien. We geven onder andere ook toelichting over de voor- en nadelen en het nodige onderhoud. De veehouder ter plaatse deelt z’n ervaring met het systeem. Er is ook voldoende tijd om vragen te stellen.