Menu

Tot nu toe 299 besmette wilde varkens aangetroffen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Sinds 13 september werden bij 299 everzwijnen in de provincie Luxemburg besmettingen gevonden met varkenspest.

Sinds 13 september 2018 werden bij 299 everzwijnen aangetroffen in de regio van Etalle in de provincie Luxemburg besmettingen ontdekt met Afrikaanse varkenspest. In totaal zijn er tot op heden 937 everzwijnen gevonden of afgeschoten in en rond de zones die werden afgebakend. Van die 937 zijn er 782 afkomstig uit de afgebakende zones, waaronder de 299 positief geteste dieren. In China breidt de ziekte steeds verder uit.

(lees verder onder de kaart)

Nadat op 8 januari twee positieve everzwijnen werden aangetroffen in het gebied tussen Meix-devant-Virton en Sommethonne, besliste de Waalse regering eind vorige week om de bufferzone en de bewakingszone in de provincie Luxemburg uit te breiden (zie kaart hierboven). De kernzone van de besmetting ligt momenteel rond Lahage. Na overleg met de Europese Commissie werd het buffergebied (zone 2, roze gebied op kaart hieronder) verder uitgebreid naar het westen. Daardoor komt nog een groter deel van deze zone tegen de Franse grens te liggen. Normaal zou er nu een observatiezone (zone 1) op het Franse grondgebied moeten worden afgebakend. Frankrijk is daarover in overleg met de Europese Commissie.

(lees verder onder de kaart)

De Fransen willen liever geen afbakening op hun grondgebied omdat dit mogelijk ook economische gevolgen zal hebben voor de export van hun varkensvlees. Frankrijk exporteert ongeveer 170.000 ton varkensvlees buiten de EU. Wanneer dit ook onder embargo komt te staan, zal dit extra druk zetten op de varkensvleesprijzen in de EU. 

Ondertussen is het Waalse gewest druk bezig met het plaatsen van nieuw hekwerk om het virus binnen de besmette zone te houden.  Er wordt aangenomen dat zich in de afgebakende zone (1 en 2) ongeveer 2000 everzwijnen bevinden.

Maatregelen onveranderd in besmette zone

In de besmette zone blijven de maatregelen onveranderd. De jacht, het voederen, het verkeer en de uitbating van het bos zijn er verboden. Enkel gespecialiseerde jagers van de overheid zijn in dit gebied actief met het zetten van vallen. Daarin zijn ondertussen een dertigtal everzwijnen gevangen en gedood. In zone 1 wordt er wel volop gejaagd om dat gebied everzwijnarm te maken. 

Ondertussen is het voor onze veebedrijven wachten op de versoepeling van de verplichte een-op-eenvervoersregeling. De verwachting en hoop is dat dit in de loop van deze week nog zou worden beslist.

Varkenspest breidt uit in China

In China breidt de Afrikaanse varkenspest steeds verder uit. Zondag werd het virus vastgesteld op een klein varkensbedrijf met 100 varkens in de provincie Gansu, in het noordwesten van China. Het is de eerste keer dat de ziekte in deze provincie opduikt. Er zijn ondertussen al in 24 Chinese provincies besmettingen gevonden. Verder zijn er het voorbije weekend nog twee grote bedrijven in de provincie Jiangsu (in het oosten van China) getroffen door Afrikaanse varkenspest. In het totaal moeten op beide bedrijven 68.969 varkens worden afgemaakt.

De vrees is dat het virus de komende weken wel eens zeer snel zou verder kunnen verspreid worden. Op 5 februari wordt het Chinese nieuwjaar gevierd, wat gepaard gaat met een zeer grote consumptie van varkensvlees. Daardoor zal er meer varkensvlees verhandeld worden. De overschotten worden gevoederd aan de varkens en dat zou ook wel voor extra haarden kunnen zorgen.

Ondertussen zijn officieel meer dan 100 haarden gerapporteerd en zijn er al minstens 700.000 varkens geruimd. Vermoedelijk is dit maar het topje van de ijsberg en zijn ondertussen heel veel varkens op de kleine boerderijtjes gesneuveld.

Deel deze pagina: