Menu

Tope Wroeten in de Westhoek

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Het driejarige leaderproject dat Vives en Inagro begin 2018 hebben opgestart heeft als doel om varkenshouders uit de Westhoek te helpen om meer uit hun varkens en hun bedrijf te kunnen halen. Op die manier hopen ze betere bedrijfsresultaten te zien bij de bedrijven.

'Tope Wroeten in de Westhoek' is het driejarige leaderproject dat Vives en Inagro begin 2018 hebben opgestart. Het doel is om varkenshouders uit de Westhoek te helpen om meer uit hun varkens en hun bedrijf te kunnen halen. Zo hopen ze betere bedrijfsresultaten te zien bij de bedrijven. Om dit te bereiken organiseren ze onder andere interessante studieclubs waar ervaringen kunnen gedeeld worden en men van elkaar kan leren, ook bedrijfsbegeleiding is een onderdeel van het project. We houden je op de hoogte van dit project door het artikel telkens aan te vullen met informatie.

Wist je dat?

Het aanzuren van drinkwater wordt vaak gedaan om gramnegatieve kiemen zoals E. coli en Salmonella te gaan bestrijden. Maar wist je ook dat aangezuurd water smakelijker is voor de varkens waardoor ze meer zullen eten en drinken? Dit zal leiden tot een betere voederconversie en een hogere dagelijkse groei. De ideale pH van drinkwater ligt rond de 4, vanaf een zuurtegraad van minder dan 3,8 zien we dat de varkens minder gaan eten en drinken waardoor het positieve effect van aanzuren teniet wordt gedaan. Bij het gebruik van zuren in het drinkwater raden we zeker aan om eerst de pH van het water te meten alvorens te gaan aanzuren.

Ook vragen over de kwaliteit van uw drinkwater of kunnen ze u ergens anders mee helpen? Contacteer hen dan vrijblijvend via info.varkenshouderij@inagro.be of telefonisch via 051 27 33 63

Varkenstaal

Varkens leven in een groep en zijn dus groepsdieren. In een groep is communiceren met elkaar erg belangrijk, dit doen ze via lichaamstaal maar ook via geluid: de varkenstaal. Bij varkens kunnen we tot wel 20 verschillende soorten geluiden onderscheiden, van knorren tot piepen en gillen. Onderzoek toonde aan dat varkens over inlevingsvermogen beschikken waardoor ze elkaar kunnen steunen en geruststellen, of elkaar juist bang maken in gevallen van stress ofangst.

Heb je mooie of leuke foto’s met een verhaal die je graag wil delen met andere varkenshouders? Stuur dan zeker je foto door naar info.varkenshouderij@inagro.be

Wist je dat?

Het is erg belangrijk om de leidingen goed door te spoelen na een lange periode van stilstand, dit om nitrietvergiftiging in de stal te voorkomen. Stilstaand water kan hoge gehaltes aan nitriet bevatten, in het lichaam gaat dit nitriet zich binden aan rode bloedcellen waardoor er geen zuurstof meer kan getransporteerd worden. Al heel snel zien we zuurstoftekort bij de varkens:ze krijgen problemen met ademhalen, gaan in coma en in vele gevallen kan dit zelfs leiden tot sterfte. Vooral jonge biggen zijn hier erg gevoelig aan.

Om deze problemen te vermijden raden raden we zeker aan om de kwaliteit van het drinkwater regelmatig te controleren en om leidingen goed door te spoelen alvorens de biggen ervan te laten drinken.

Voor vragen kan u altijd contact opnemen via info.varkenshouderij@inagro.be

Als je van b(o)eren leren kan

"Een goede tip is een aantal kleine nachtlampjes hangen in het kraamhok als je ’s avonds of ’s nachts controle doet. De zeugen worden minder gestoord door de grote lichten en gaan vlotter werpen.” P.D.

Heb jij ook interessante tips die je graag wil delen met andere varkenshouders? Stuur ze dan zeker door naar info.varkenshouderij@inagro.be of joachim.kerckhove@vives.be en wie weet kan jij vele collega’s een handje helpen.

Bij interesse kan je altijd contact opnemen via info.varkenshouderij@inagro.be of telefonisch via 051 27 33 63

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: