Menu

Toekomst van de biologische dubbeldoelkip

Terug naar Actualiteit
Sector: 
De landbouw is erg bekommerd om het welzijn van de dieren. In bepaalde sectoren is het veredelen van nieuwe dieren een gespecialiseerde tak geworden die vooral op zoek gaat naar de meer performante dieren. Zo heeft men in de kippensector twee duidelijke richtingen gekozen: eierproductie of vleesproductie. Deze keuze heeft ertoe geleid dat er vaak eendagskuikens vernietigd worden omdat ze geen toekomst hebben in de productie.

Dubbeldoelkippen als oplossing?

De vaststelling dat eendagskuikens geen toekomst hebben in de productie, gekoppeld aan een groter wordend bewustzijn bij de consument/burger, ligt aan de basis van een onderzoek naar het veredelen van een zogenaamde dubbeldoelkip. In meerdere landen is men daar al een tijdje mee bezig. In Nederland startte men in 2009 alt met het veredelingswerk. Het uitgangsmateriaal komt uit de gangbare veredeling waarbij bestaande dubbeldoelrassen zoals Sussex en Hagheweijder werden ingekruist. Later werd ook nog met een Maranz-haan gewerkt om een donkerdere eikleur te bekomen.

De ‘Vredelinger’-kip

Het resultaat is dat er nu voor de biologische teler een dubbeldoelkip beschikbaar is, onder de naam ‘Vredelinger’. De hennen kunnen per jaar minstens 250 eieren produceren, terwijl de haantjes na 18 weken een gewicht van ongeveer 2 kg bereiken. De hennen zijn iets zwaarder en daardoor ook beter geschikt om buiten gehouden te worden. Je kunt ze perfect in een mobiele stal houden. De lagere productie van zowel de hennen als de haantjes vraagt om een iets hogere afzetprijs.

Wie meer wil weten over deze nieuwe bio kip kan contact opnemen met Wytze Nauta van de Stichting Biologische Veeverbetering, Bio-KIP of Eemweideboerderij (www.biologischefokkerij.nl of www.eemweide.nl).

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: