Menu

Tijdelijke MRL voor CIPC goedgekeurd

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Vanaf het huidige teeltseizoen is chloorprofam (CIPC) niet langer toegelaten als kiemremmer voor aardappelen. Normaal wordt de maximale residulimiet (MRL) dan 0,01 mg/kg. In het geval van CIPC zou dit heel wat telers in de problemen brengen vermits CIPC zeer lang in de loodsen aanwezig kan blijven na toepassing, zelfs na grondig reinigen. Het bevoegde Europees Permanent Comité heeft nu een tijdelijke MRL van 0,4 mg/kg goedgekeurd.

Karolien Cools, landbouwconsulent Boerenbond

Deze tijdelijke MRL is zeer belangrijk om – ook al wordt er geen CIPC meer gebruikt – toch geen residuoverschrijding te krijgen in aardappelen. Vanuit beton, hout of van op andere materialen in de bewaarloods kan de komende jaren immers nog steeds CIPC vrijkomen. De normale MRL van 0,01 mg/kg voor niet-toegelaten producten is absoluut niet haalbaar bij bewaring in loodsen waarin in het verleden CIPC werd gebruikt. Wellicht zal de nieuwe tijdelijke MRL in voege gaan in de zomer van 2021. Tot dan blijft de huidige MRL van 10 mg/kg van kracht. Op het moment dat deze tijdelijke MRL van kracht wordt is deze van toepassing op alle aardappelen en aardappelproducten die op dat moment aan de consument geleverd worden. Ook al is de MRL momenteel nog niet aangepast, toch is het duidelijk dat alle gebruik van CIPC verboden is. In de loop van het bewaarseizoen zullen in een duizendtal bewaarloodsen residustalen worden genomen. Dit zal ook meer duidelijkheid geven of de gebruikte reinigingsmethode voldoende was, of indien er voor het bewaarseizoen 2021-2022 nog een bijkomende reiniging van de loods zal moeten gebeuren.

Het verbod op het gebruik van CIPC vormt voor de aardappeltelers een grote uitdaging, immers met CIPC was een lange bewaring van aardappelen zeker haalbaar. Voor wie niet kan vergassen in de bewaarloods is er enkel de mogelijkheid om tijdens de teelt maleïnehydrazide te gebruiken, wat bij toepassing op het juiste moment een aantal maanden bewaring mogelijk maakt maar ruim onvoldoende is voor een lange bewaring. Voor lange bewaring is begassing vereist of moet er bewaard worden in een gekoelde loods. Recent is nog een extra kiemremmer goedgekeurd voor de bewaring van aardappelen. Het gaat om Argos, een product op basis van sinaasappelolie. Deze kiemremmer is goedgekeurd naast de al eerder erkende producten 1,4 Sight, Biox-M en Restrain/Biofresh Safe-store.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: