Tiense Suikerraffinaderij stelt water ter beschikking

12 augustus 2022

De droogte blijft aanhouden. Daarom stelt de Tiense Suikerraffinaderij gezuiverd restwater als sproeiwater ter beschikking. Landbouwers, groendiensten of andere spelers in nood kunnen dagelijks tot 1.000.000 liter of zo’n 40 vrachtwagens water ophalen.

Gezuiverd bietenwater voor landbouw en groendiensten

“Water zit in het DNA van een suikerfabriek”, zegt directeur Jan Ingels van Tiense Suiker. “Een suikerbiet bestaat namelijk uit zo’n 75% water. Dit wordt tijdens de bietencampagne gerecupereerd en hergebruikt als was- en proceswater. De totale waterflow binnen de Tiense Suikerraffinaderij wordt optimaal beheerd, gerecupereerd waar mogelijk en gezuiverd. Toch zitten we op het einde van het productieproces met restwater. Het is dit water dat we graag ter beschikking stellen aan de landbouwers van de regio, de groendiensten of andere spelers in nood".

De Tiense Suikerraffinaderij is zich echter bewust van de toenemende droogteproblematiek
en breidt zijn plannen uit met 'De Tiense Watervelden'. De bedoeling hiervan is nog meer water te recupereren en op te zuiveren om, in samenwerking met de Watergroep, drinkwater voor 10.000 gezinnen aan te bieden en extra irrigatiewater voor de landbouwers te voorzien. 

Praktische info waterophaling

Landbouwers die interesse hebben in dit restwater kunnen een aanvraag doen bij hun contactpersoon van de landbouwkundige dienst.

Tiense suiker is ook opgenomen op www.waterradar.be, een tool waarop vraag en aanbod van water wordt weergegeven.