Menu

Terugblik op voedselveiligheid in 2018

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Voedselveiligheid op 7 juni presenteerde het directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding zijn activiteitenrapport voor 2018.

Jan Van Bavel

Het directoraat-generaal (DG) is een onderdeel van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Het activiteitenverslag legt de nadruk op de digitalisering en intensifiëring van de controle op e-commerce, om onze gezondheid optimaal te beschermen. Dat is niet onbelangrijk als je weet dat wij Belgen vorig jaar al 18% van ons budget aan online-aankopen besteed hebben.

De diensthoofden van het DG belichtten enkele kernactiviteiten van hun dienst in relatie tot voedselveiligheid en verwezen naar dossiers die 2018 gekenmerkt hebben, zoals neonicotinoïden, de Afrikaanse varkenspest en de Nutri-Score (een label dat informatie geeft over de voedingswaarde van producten). Het verslag vermeldt enkele interessante cijfers uit de voornaamste activiteiten in 2018. Zo voerde de dienst ‘Inspectie consumptieproducten’ vorig jaar in heel België in totaal 19.500 controles uit en stelde hij 2000 proces-verbalen op. Het DG erkende ook 253 nieuwe dierenartsen (van wie zo’n 10% met landbouwhuisdieren zal werken) en 7 diergeneeskundige rechtspersonen. In totaal reikte het DG al zo’n 77.500 fytolicenties uit aan professionele gebruikers, verdelers en voorlichters van gewasbeschermingsmiddelen. Vorig jaar bereidde de dienst ‘Sanitair beleid dieren en planten’ overigens ook de organisatie voor van het Internationale jaar van de Plantengezondheid in 2020.

Het rapport belicht ook de ontwikkeling van nieuwe strategieën binnen het concept van One world, one health – met minder suiker, zout en vetten in onze voeding – en de invoering van een doeltreffendere samenwerking met diverse internationale instellingen. “Op termijn willen we een coördinatiecentrum worden tussen de federale overheid, de gewesten en de sectoren”, aldus Philippe Mortier, directeur-generaal van DG Dier, Plant en Voeding.

Raadpleeg het volledige jaarverslag

Deel deze pagina: