Succesvol infomoment over peulvruchten in De Zwalmbeekhoeve
"Het is belangrijk om de risico's te delen."
Nele Lauwers, consulent ondernemerschap bij Boerenbond, lichtte toe waarom peulvruchten interessant kunnen zijn als onderdeel van een duurzame landbouwproductie en analyseerde tegelijk de knelpunten in de afzet.
Uit recente berekeningen in het kader van het project ‘Een boon voor Leuven’ blijkt dat er op dit moment nieuwe afzetkanalen moeten gezocht en/of opgezet worden om deze gewassen rendabel te maken. Daarbij is het noodzakelijk dat landbouwers, en vaak ook andere ketenspelers, samenwerken zodat de risico’s gedeeld worden.
Daarnaast is er ook nood aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten die met een meerwaarde kunnen verkocht worden zodat ook de landbouwer een correcte prijs kan ontvangen. Omdat we streven naar een arbeidsinkomen van 600 euro per hectare blijkt het op vandaag niet steeds mogelijk om peulvruchten rendabel te produceren aan de huidige prijzen in de markt. Om regionale volumes te valoriseren is er bovendien nood aan verwerkingsinfrastructuur die toegankelijk is voor de tonnages die lager liggen dan de industriële.
Project DIVERSI-PEUL
Afzet aan een prijs dat ook de kosten van de landbouwers dekt, is het opzet van het project ‘DIVERSI-PEUL’. Boerenbond en ILVO werken hier samen om de productie en afzet van peulvruchten in de regio ‘Vlaamse Ardennen tot Dender’ een extra boost te geven via nieuwe producten in de hoeveslagerij. Dit idee ontstond tijdens een interactieve workshop met landbouwers en ketenspelers. Onder andere de Zwalmbeekhoeve nam hieraan deel en experimenteerde ondertussen met nieuwe vleesbereidingen waar peulvruchten in verwerkt zijn. Het biedt mogelijkheden om hun assortiment uit te breiden en in te spelen op vragen van klanten die vleesconsumptie willen en/of moeten verminderen.
Vervolgens onderstreepte Hilde Muylle van ILVO de voornaamste kansen met peulvruchten: de planten kunnen stikstof fixeren uit de lucht, ze bevatten een hoog eiwitgehalte (tussen 25 en 45%) en ze komen in een grote diversiteit, kunnen gangbaar of biologische geteeld worden, als rein- of mengteelt. Verder zoomde ze in op enkel specifieke gewassen zoals gele erwt, veldboon, soja, droogbonen, lupine, kikkererwt en linzen. Per teelt gaf ze een overzicht van de zaai- en oogstperiode, de bemesting, gewasbescherming, opbrengst, eventueel na-oogst en mogelijkheden voor verwerking.
Tenslotte deelde Elena De Reu, dochter van Mieke en Luc, de resultaten van haar eindwerk over de verwerking van peulvruchten in burgers. Ze testte verschillende soorten in burgers die voor de helft uit varkensvlees en de helft uit peulvruchten bestonden. Op basis van smaakproeven kwam de combinatie van varkensvlees met witte bonen als beste naar voren.
Tijdens een workshops op 9 september 2024 nodigen we geïnteresseerde hoeveslagers uit om onder begeleiding van chef en peulvruchtenexpert Kevin Storms nieuwe toepassingen in de hoeveslagerij te verkennen.
Bron: Nele Lauwers.
Hieronder vind je ook enkele presentaties over eiwitteelt.