Menu

Succesvol bezoek Europese delegatie aan China

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Vorige week bracht een Europese delegatie, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Denemarken, een bezoek aan China.

Wouter Wytynck, adviseur Dierlijke veredeling Studiedienst Boerenbond

Het doel van de Europese delegatie was om op hoog niveau, met China te praten over de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest in Europa en hen te overtuigen om het regionaliseringsprincipe te aanvaarden. De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in ons land werd als voorbeeld gepresenteerd.

De schrik zit er bij de Fransen en Duitsers in, dat wanneer het virus hun land zou aandoen, ook hun export van varkensvlees naar derde landen zal stilvallen. Daarom werd deze missie op poten gezet. Voor ons land kan deze demarche mogelijk een opening maken om de export weer op gang te krijgen. Wanneer China zijn grenzen weer opent, zouden ook andere landen in die regio kunnen volgen. Gezien het belang van deze missie drong Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker er bij minister van Landbouw Ducarme op aan om een sterke delegatie vanuit ons land mee te sturen.

Het overleg met de Chinese Meat Association en de contacten met belangrijke stakeholders en Chinese overheidsambtenaren waren zeer positief en bieden perspectief op middellange termijn. China heeft aangegeven dat het openstaat voor het regionaliseringsprincipe voor een aantal ziekten waaronder Afrikaanse varkenspest. Dit is een belangrijke doorbraak. Het betekent dat er op termijn mogelijk terug Belgisch varkensvlees naar China zal kunnen worden geëxporteerd. Feit is wel dat we onze OIE-status 'Vrij van varkenspest' in gedomesticeerde varkens moeten vasthouden en er moet ook nog onderhandeld worden over de modaliteiten (onder meer de zonering). Daarna zullen er ook nog inspectiebezoeken door de Chinese autoriteiten moeten plaatsvinden. Het zal dus nog wel even duren vooraleer de export terug op gang kan komen, maar het feit dat China het regionaliseringprincipe zal aanvaarden zorgt toch wel voor optimisme. Hiermee kan de taskforce-export aan de slag. Voorts zal het belangrijk zijn om alle inspanningen goed te coördineren, zodat snelheid kan gemaakt worden en het maximale resultaat wordt bereikt. Een nationale coördinator-export, zoals we aan minister Ducarme gevraagd hebben, zou zeker een meerwaarde zijn.

Varkenspestvirus slaat hard toe in China

Intussen slaat de Afrikaanse varkenspest hard toe in China. Het virus is nu ook opgedoken in de provincies Guangxi en Shandong. Daarmee zijn alle provincies aan de oostkust, van noord naar zuid, van het land besmet. Het geeft aan dat het virus zich razend snel heeft verspreid en dat de schade wellicht veel groter is dan wat officieel wordt aangegeven. Bovendien wordt er in de distributie geregeld en bij bedrijven die exporteren geregeld besmet vlees gevonden.

Tot op heden zijn 460.000 varkens geruimd op bedrijven die besmet waren met Afrikaanse varkenspest. In  totaal zouden er officieel 950.000 varkens zijn geruimd (inclusief preventieve ruimingingen), wat neerkomt op 0,2% van de varkensstapel. Volgens de recentste cijfers zouden er in China 461 miljoen varkens worden gehouden. De officiële statistieken geven aan dat varkensstapel met minstens 5% gedaald is. Heel veel varkens worden op kleine bedrijfjes gehouden en aangezien bioveiligheid geen gekend begrip is in China, kan het virus snel uitdeinen. Bovendien is het maar de vraag of alle haarden worden aangegeven.

Doordat der minder varkensvlees op de markt komt, stijgen de varkensprijzen in China en dat zal de Chinezen er toe aanzetten om meer varkensvlees te gaan importeren. We hopen dat Europa hier ook een graantje van mag meepikken.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: 
Sector: