Menu

Subsidiekansen voor kleine en middelgrote windturbines

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Windenergie op een land- en tuinbouwbedrijf is een heel beloftevolle techniek. Het Innovatiesteunpunt nodigde land- en tuinbouwers uit om kennis te maken met diverse aanbieders en om meer toelichting te krijgen bij de subsidieregeling voor kleine en middelgrote windturbines.

In 2018 werd de eerste call gelanceerd voor investeringssteun bij windturbines in het Vlaams gewest. Eind deze maand eindigt die call en na evaluatie volgt later dit jaar een nieuwe wedstrijd om tot 70% investeringssteun te kunnen ontvangen bij de bouw van je kleine of middelgrote windturbine. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft alle informatie hierover verzameld op een website. Concreet gaat het over steun bij turbines van 10 kW tot en met 300 kW, waarvoor geen groenestroomcertificaten zijn toegekend. De grootte van de subsidiepot ligt vooraf vast. De verhouding van het steunbedrag dat je aanvraagt en de stroomopbrengst die je verwacht levert je een plaats in de rangschikking op. Wie dus relatief gezien de meeste stroom kan maken voor het minste geld, scoort het beste. En het zijn die best scorende projecten die met deze steunsubsidie aan de haal gaan.

Voor deze steunmaatregel komen kosten in aanmerking gerelateerd aan de aankoop, het plaatsen en aansluiten van de installatie. Maar wanneer je kiest voor een windmolen, moet je met veel meer factoren rekening houden. “We hebben meerdere contracten doorgenomen en daaruit blijkt dat er nog zeer veel ruimte is voor verbetering”, zegt Katrien Van Herck, juriste bij Boerenbond. “De contracten die we bestudeerden zijn nog onvoldoende uitgewerkt. Bovendien zijn ze vaak gestoeld op buitenlandse situaties en dus niet op maat van de Vlaamse markt en ons rechtssysteem. Ik wil alle land- en tuinbouwers aanraden om, voordat ze hun handtekening zetten, hun contract grondig juridisch te laten nalezen. Onze consulenten dienstbetoon kunnen daar zeker bij helpen.”

Deel deze pagina: