Menu

Stokerij Van Damme krijgt nieuwe look

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Sofie, Eva en Ilse Lampaert zijn zussen. Ze zijn ook de zevende generatie vrouwen die Stokerij Van Damme een gezicht geven. Dat doen ze met een volledige rebranding van de meer dan 150 jaar oude jenever.

Liesbet Corthout

Stokerij Van Damme in Oosterzele is niet alleen een jeneverstokerij. Het is ook een actief landbouwbedrijf en daarmee uniek, want het is de allerlaatste ‘warme’ landbouwstokerij in de Benelux. De spoeling of ‘wort’, het restproduct dat overblijft na het stoken van de jenever, dient als voeder voor de Blonde d’Aquitaine-runderen, het graan dat nodig is voor de jenever groeit hier. De kringloop is op dit bedrijf met andere woorden volledig gesloten.

Stokerij Van Damme bestaat al sinds 1862 en is nu eigendom van Ludo Lampaert en echtgenote Dominique Kerckhof. De afgelopen 25 jaar heeft het koppel hard gewerkt om Stokerij Van Damme succesvol te kunnen houden. Zo kwamen er, naast de landbouwactiviteiten en de jeneverstokerij, een bed and breakfast, een koffiehuis en een jeneverwinkel.

(lees verder onder de video)


De dochters Lampaert zetten de weg naar vernieuwing verder die hun ouders hadden ingezet. Ze hebben de afgelopen jaren veel opleiding en coaching genoten, om ervoor te zorgen dat ze de kwaliteit van de jenever kunnen blijven garanderen. Het was ook onder impuls van Sofie, Eva en Ilse dat de ‘Balegemse’ opgefrist werd. Heldere flessen, een nieuw logo en huisstijl en een eigen etiket moeten ook nieuwe, jonge jeneverdrinkers aanspreken. Ilse Lampaert: “We mogen het product niet laten inslapen, een boost was nodig. De consument moet weten wat hij drinkt. We verwachten dat onze nieuwe flessen met informatief etiket een prominente plaats op tafel zullen krijgen. We vertellen ons verhaal en hopen dat borrelaars gaan praten over onze jenever. Een sterk merk hadden we al, nu moeten we het een nieuwe uitstraling geven.”

Met drie zussen samenwerken in één bedrijf, dat lijkt niet evident, maar Ilse legt uit hoe zij dat doen: “We hebben elk onze eigen interesses en hebben ons daarin gespecialiseerd. Onze ouders zijn er natuurlijk ook nog, hier werken de zesde en zevende generatie samen.”

Meer informatie

Sector: 
Regio: