Stages op landbouwbedrijven

15 september 2022

Momenteel doorlopen zeven kandidaat-landschapsparken het begeleidingstraject om een masterplan te schrijven. Dit moet in mei volgend jaar klaar zijn. Dan zal de jury beslissen over drie kandidaturen die het label ‘landschapspark’ zullen ontvangen.

In de Vlaamse Ardennen wordt het kandidaat-landschapspark getrokken door het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA), de provincie Oost-Vlaanderen en SOLVA. Vanuit Boerenbond hadden we een gesprek met de voorgenoemde trekkers om onze aandachtspunten en bezorgdheden te bespreken.

Handen uit de mouwen

Tijdens het gesprek waren Thijs Haustraete (provincie) en Jeroen Van Hee (RLVA) vragende partij om een dag mee te draaien op een landbouwbedrijf. Op deze manier zouden ze de sector beter kunnen leren kennen. Dit is belangrijk, aangezien meer dan de helft van het mooie landschap in de Vlaamse Ardennen uit landbouw bestaat.

Ze werden uitgenodigd op het melkveebedrijf van de familie Polet in Kluisbergen. Daar kwamen ze meer te weten over de dagelijkse werkzaamheden op een landbouwbedrijf en staken ze ook zelf de handen uit de mouwen. Er was ook tijd om van gedachten te wisselen. De heren vonden het een boeiende dag en ze hebben ook bijgeleerd over de vele uitdagingen waar landbouwers tegen overstaan.