Speurvelden gezocht

1 december 2022

De leden van de VVDH, de Vlaamse Vereniging voor Duitse Herders KG42 De Noordzee, zijn op zoek naar zogenaamde speurvelden. Dit zijn akkers waarop door een spoorlegger een spoor wordt gewandeld. Dat spoor bevat een aantal ‘verloren’ voorwerpen. Na een bepaalde tijd (meestal een halfuur tot een uur) moet een van de honden dit spoor vinden, volgen en de verloren voorwerpen aanduiden.

De leden van de organisatie weten dat het gebruik van maaivelden en akkers hiervoor voor de landbouwers geen evidentie is door mogelijke besmetting met de neosporaparasiet. Ze begrijpen deze risico’s en respecteren dan ook de wens geen uitwerpselen achter te laten. De organisatie probeert om geen uitwerpselen op de velden te hebben door de honden vooraf uit te laten op een andere locatie.

Aangezien de training van de honden door gebrek aan speurvelden in het gedrang komt, zijn ze op zoek naar percelen in de regio West-Vlaanderen en aan de kust om af en toe te gebruiken. Het gaat maandelijks om een voormiddag.

Ook voor de wedstrijden die ze organiseren zijn ze op zoek naar speurvelden. Hiervoor hebben ze gemiddeld 10 ha aan speurvelden nodig. Die worden eenmaal door de spoorlegger en eenmaal door hond en geleider belopen.

Wil je meer info? Mail naar adelgonde.cuylle@skynet.be.