Menu

Signapore heft embargo op Belgisch vlees op

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Na India en Vietnam heeft Signapore nu aangekondigd dat het bereid is om het importverbod op Belgisch varkensvlees op te heffen. Gezien het kleine volume zal de opening van Signapore weinig soelaas brengen, maar het is een lichtpuntje.

Wouter Wytynck, adviseur Dierlijke Veredeling

Snel na de vondst van het eerste positieve everzwijn in Etalle (Luxemburg) hebben heel wat exportbestemmingen buiten de EU hun grenzen gesloten voor de import van Belgisch varkensvlees. Daardoor moet ons varkensvlees zijn weg zoeken op de intracommunautaire markt. Dat heeft er mee voor gezorgd dat er een prijskloof is ontstaan tussen onze varkensprijzen en deze in het buitenland. Deze kloof kan enkel gedicht
worden wanneer de exportmarkten weer opengaan. Aangezien het AVP-vrij statuut nog lang niet in het verschiet ligt, wordt via de taskforce Export hard gewerkt om de zogenaamde derde landen te overtuigen het regionaliseringsprincipe te aanvaarden. Dat geeft hen de garantie dat het varkensvlees dat van hieruit wordt geëxporteerd uit varkenspestvrij gebied komt. Na India en Vietnam heeft Singapore nu aangekondigd dat het bereid is om het importverbod op Belgisch varkensvlees op te heffen. In 2017 werd 482 ton varkensvlees naar daar geëxporteerd. Gezien het kleine volume zal de opening van Singapore weinig soelaas brengen, maar het is alvast een lichtpuntje. Ondertussen wordt nog verder onderhandeld met verschillende exportlanden, waaronder China, Zuid-Korea en Japan. Binnenkort gaat een prinselijke handelsmissie naar China, waar gesprekken op hoog niveau zullen worden gevoerd over de export van ons varkensvlees naar daar. De voorbije weken is er veel energie gestoken in de voorbereiding van deze handelsmissie. De verwachting is niet dat China meteen de deur zal openzetten voor ons varkensvlees, maar we hopen dat daar een aantal stappen voorwaarts worden gezet, die uitzicht geven op de hervatting van de export.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: