Menu

Siertelers en aardappelboeren krijgen 35 miljoen uit Vlaams noodfonds

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits kent vanuit het Vlaams noodfonds 35 miljoen euro toe aan de sierteelt- en de aardappelsector. Beide sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Siertelers hebben een deel van hun bloemen en planten moeten vernietigen en aardappeltelers krijgen een deel van hun bewaaraardappelen niet verkocht en moeten deze afvoeren voor bijvoorbeeld vergisting of als dierenvoeder.

Bron: kabinet minister Crevits

Voor de sierteelt wordt er vanuit het Vlaams noodfonds 25 miljoen euro gereserveerd voor de professionele siertelers die meer dan de helft van hun omzet halen uit de sierteeltproductie. Het grootste deel van het budget is bestemd voor het vergoeden van planten die niet tijdig verkocht konden worden en waarvan de marktwaarde volledig verloren is gegaan zoals azalea, perk-terras-balkonplanten, snijbloemen, kamerplanten en jong plantgoed.

Voor de aardappelen gaat er vanuit het noodfonds een budget van 10 miljoen euro naar de aardappeltelers die momenteel nog een aanzienlijke hoeveelheid eigen aardappelen in de schuur hebben liggen. Daarbovenop komt ook voor de aardappeltelers nog bijna 13 miljoen euro van de Europese middelen die toegevoegd worden aan de directe inkomenssteun.

De praktische modaliteiten voor de getroffen telers worden nu uitgewerkt en zullen de komende periode bekend worden gemaakt.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Door de crisis hebben onze siertelers totaal onverwacht de verkoop van bloemen en planten tijdelijk stil zien vallen. Het voorjaar is voor veel van hen normaal gezien een topperiode. In de aardappelsector hebben de telers van de zogenaamde vrije aardappelen schade geleden door het wegvallen van allerlei afzetkanalen. Voor die twee sectoren maken we 35 miljoen euro vrij uit het Vlaams noodfonds.”

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: