Menu

Siertelers brengen lente naar Oost-Vlaamse rusthuizen

Terug naar Actualiteit
Regio: 
#lenteinuwkot. Dat was het motto waaronder Vlaamse siertelers eind maart bloeiende planten uitdeelden aan de rusthuizen.

Liesbet Corthout

In onze provincie kwam die kleurenpracht van Patrick Naudts uit Lochristi. Zijn plantjes werden afgeleverd aan woon-zorgcentrum Sint-Eligius in dezelfde gemeente. Om ieders veiligheid te garanderen, werden de plantjes buiten het gebouw afgeleverd. Het personeel zorgde ervoor dat ze bij de bewoners terechtkwamen. Aan de krant vertelde de sierteler waarom hij heeft meegedaan aan deze actie: “Een plantje waar ik met zo veel liefde aan gewerkt heb, gooi ik niet weg. En wat gaan die paar honderd bloemetjes uitmaken op mijn overschot van honderden planten? Het is dan ook een troost dat ik er toch iemand blij mee maak. Mijn eigen schoonmoeder mag door het virus het rusthuis niet meer uit. Het is voor zulke mensen dat ik het doe.”

Safety first

Net zoals zijn collega-siertelers zit Patrick met de handen in het haar. Met de komst van de lente kent de sierteelt normaal een piekseizoen, maar door de coronacrisis is dit volledig stilgevallen. Patrick en de andere Vlaamse siertelers ondervinden zeer zware hinder. De import en export van sierteelt is ingestort. Siertelers verkopen normaal 40% van hun omzet tussen 15 maart en Moederdag, daar waar de totale omzet normaal 590 miljoen euro per jaar bedraagt. Dit is voor de sector een grote ramp. Maar met deze actie proberen de siertelers er toch een positieve draai aan te geven. En overigens geldt ook in deze sector safety first. “Ik sta erop dat onze seizoenarbeiders de maatregelen goed naleven. Hun gezondheid staat voorop, wat trouwens ook de reden is waarom ik de bloemetjes niet zelf ben gaan afgeven bij Sint-Eligius. We moeten alle besmettingen vermijden”, vertelde Patrick nog aan de krant.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: