Het landbouwbeleid zit in het hart van de Europese Unie. De voorbije jaren is Europa de boeren onderweg kwijtgeraakt en zit de EU niet meer in het hart van de boeren. Europa blijft echter het beleidsniveau dat aan de basis ligt van het leeuwendeel van de wetgeving waar landbouwers mee te maken krijgen. Tijdens het jaarlijkse netwerkevent AgroEUConnect van Boerenbond, richtten Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens en Copa|Cogeca-voorzitter Christiane Lambert zich tot Belgisch premier De Croo om de landbouwdossiers op het hoogste niveau in Europa op de agenda te zetten en te houden.
In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Europese landbouworganisaties, Europese koepelorganisatie Copa|Cogeca en diverse stakeholders die op Belgisch niveau betrokken zijn bij het Europese landbouwbeleid, bedankte voorzitter Lode Ceyssens premier De Croo om in de politieke arena zijn nek uit te steken voor de landbouwers. De premier was bij de eersten om de onhaalbare groene agenda van Europa aan te kaarten en vervulde zijn rol als honest broker ten opzichte van de Europese Natuurherstelwet, werkend met onrealistische en juridisch wankele doelstellingen en de tegenstem van de lidstaten. “Het gaat namelijk niet alleen over economie en ecologie, maar ook over de plaats van de EU in de wereld, over welvaart, over veilige en betaalbare voedselvoorziening en de kennis, innovatie en toekomst van de Europese boeren”, speechte Lode Ceyssens.
COPA-COGECA voorzitter Christiane Lambert: “We zijn niet tegen een groene transitie of duurzaamheid. Integendeel, onze landbouwers worden als eersten met het veranderende klimaat geconfronteerd. We moeten dus duurzame technieken promoten, investeren in onderzoek en technologie en partnerschappen aangaan die ons helpen om klimaatproblemen te mitigeren en aan te passen.”
Correcte vergoedingen voor onze landbouwers
“Landbouwers staan aan het begin van de voedselketen. Hun positie, die daardoor onder druk staat door de spelers verderop in de keten, moet versterkt worden. Landbouwers willen verder verduurzamen maar moeten deze kosten ook kunnen doorrekenen in de waardeketen. Europa heeft de hefbomen in handen om de positie van de landbouwers op te waarderen. Bovendien moet de hele keten inspanningen doen om de land- en tuinbouwers te helpen verduurzamen en innoveren want de natuurlijke hulpbronnen als water, energie en bovenal landbouwgrond, zijn belangrijkste kapitaal voor landbouwers en zijn de basis van onze voedselzekerheid.”
Eerlijke handel
Handelsverdragen moeten toezien op eerlijke concurrentie met wereldspelers die de Europese markt betreden met hun landbouwproducten. “We bedotten de consumenten en de burgers door producten met lagere kwaliteits-en veiligheidsstandaarden op onze markt toe te laten” speechte Lode Ceyssens.
Bron: Boerenbond.