Menu

SALV viert tiende verjaardag

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) ontvingen Johan Vlaemynck (Tomato Masters) en Stijn Van Hoestenberghe (Aqua4C) een honderdtal sleutelfiguren uit de land- en tuinbouw en visserij. Vlaams minister Joke Schauvliege woonde het event bij en zette de waarde van SALV in de verf.

In de adviesraad laten negentien ledenorganisaties uit het brede middenveld hun stem horen over het land- en tuinbouwbeleid in Vlaanderen. Die samenwerking bestaat tien jaar, en dus werden genodigden uit 46 organisaties welkom geheten op de bedrijven Tomato Masters en Aqua4C in Kruishoutem. Bedrijfsleiders Johan Vlaemyck en Stijn Van Hoestenberghe zijn immers een toonbeeld van innovatieve en diepgaande samenwerking binnen de sector. Het tomatenbedrijf en ecologische visboerderij sloegen de handen in elkaar op het vlak van een duurzame symbiose tussen viskweek en plantengroei. Het plantaardige dieet van de omegabaars zorgt er immers voor dat het zoutgehalte van het water laag blijft. Dit is cruciaal om het nutriëntrijke water na zuivering te kunnen hergebruiken voor de beregening van tomatenplanten.

Sinds haar oprichting in 2008 heeft de SALV bijna tweehonderd adviezen afgeleverd. De meeste adviezen kwamen op vraag van de Vlaamse regering of het Vlaams Parlement. Regelmatig wordt ook advies op eigen initiatief verstrekt, zoals over de uitdagingen voor een duurzame toekomst van de landbouw in Vlaanderen of recent nog het advies over het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Vlaams minister Joke Schauvliege wenste het adviesorgaan proficiat en benadrukte dat het in de toekomst nog steeds een belangrijke rol zal spelen. “De SALV komt nu in haar tienerjaren. Die staan erom bekend dat ze zorgen voor evolutie en het streven naar een waardevolle toekomst, dingen die zeker ook voor dit orgaan zullen gebeuren. Vooral het nieuwe Europese landbouwbeleid zal hoog op de agenda staan, net als de zoektocht naar het optimaal benutten van de schaarse ruimte in Vlaanderen.”

 

 

Deel deze pagina: