Rustpensioen als bijkomende voorwaarde GLB actieve boer

Begin augustus communiceerde het agentschap Landbouw en Visserij over de nieuwe bijkomende voorwaarde ‘het ontvangen van rustpensioen’ binnen de definitie actieve landbouwer. Vanaf 2025 zullen landbouwers of landbouwbedrijven waarvan alle zaakvoerders rustpensioen ontvangen uitgesloten zijn van het merendeel van de GLB-steun, gezien ze niet erkend worden als actieve landbouwer. Daarnaast blijven de huidige voorwaarden van actieve boer (bv. standaardverdiencapaciteit, aandeel BTW, …) uiteraard ook nog gelden. Dit is conform het strategisch plan. Boerenbond is al meerdere GLB-periodes vragende partij voor een mechanisme dat de keuze tussen rustpensioen en premies uit het GLB installeert. Onze bestuursleden willen  op die manier bekomen dat het GLB met zijn (dalende) budget beter focust op actieve boeren, er een stap gezet wordt in de toegang tot grond voor actieve boeren en de generatiewissel bevorderd wordt.  

Wie valt onder deze extra regeling?

Landbouwers of landbouwbedrijven waarvan alle zaakvervoerders een vergoeding rustpensioen hebben, komen niet meer in aanmerking als actieve boer. Indien één van de zaakvoerders nog niet pensioentrekkend is, blijft men actieve boer. Niet actieve boeren worden uitgesloten zijn van basispremie, gekoppelde steun, VLIF, ecoregelingen agro-milieu en klimaatmaatregelen,…. Enkel voor beheersovereenkomsten bij de VLM en steun voor lokale veerassen komen ze nog in aanmerking. Concreet wordt er enkel naar het rustpensioen en vervroegd rustpensioen gekeken. Een overlevingspensioen, weduwe/weduwnaarspensioen, overgangsuitkering, onvoorwaardelijk pensioen, brugpensioen, werkloosheid met bedrijfstoeslag, … wordt niet bekeken. Landbouwers die een rustpensioen ontvangen, kunnen dit niet meer stopzetten. Ze hebben dus geen keuze meer tussen behoud van premies of pensioen trekken. Landbouwers die nog voor deze keuze staan, moeten aldus wel de keuze maken tussen premies of rustpensioen.

Premierechten blijven behouden

De landbouwers in kwestie behouden vooralsnog hun premierechten. Ze kunnen deze nog verkopen of jaarlijks verhuren. Ze zullen zelf niet meer kunnen activeren. Indien de premierechten  2 jaar niet geactiveerd worden, gaan ze naar de reserve waaruit onder meer jonge landbouwers kunnen aanspraak. Daarnaast kunnen landbouwers steeds vrijwillig de premierechten afstaan de reserve.

De info over deze maatregel is beschikbaar in de fiches van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (Pagina actieve landbouwer >  Actieve landbouwer vanaf 2024 (versie 15.07.2024)).