Reserveer materiaal voor opvang spuitresten en reinigingswater

20 januari 2022

De druk wegens problemen met residu’s van gewasbeschermingsmiddelen in waterlopen neemt toe. De voorbije jaren veroorzaakte dit onder andere heel wat problemen bij de drinkwatermaatschappijen, die tijdelijk de drinkwaterproductie moesten stilleggen.

Puntvervuilingen zijn nog altijd de grootste bron van verontreiniging van onze waterlopen met gewasbeschermingsmiddelen. Een vul- en spoelplaats met verwerking van het verontreinigde water is niet voor ieder bedrijf haalbaar. Daarom wil men met het project ‘De puntjes op puntvervuiling’ ook aan die bedrijven een oplossing bieden. Het project biedt ook een mogelijkheid om ervaring op te doen aan bedrijven die op termijn zelf aan de slag willen gaan met een vul- of spoelplaats. Het nieuwe spuitseizoen lijkt nog ver, maar het komt wel op ons af en net het voorjaarsseizoen met de afwisseling van herbiciden in verschillende teelten dwingt ons tot geregeld grondig reinigen van ons spuittoestel.

Op vijf plaatsen in West-Vlaanderen (Beitem, Oostrozebeke, Langemark-Poelkapelle, Poperinge en Beernem) kan je gratis een aantal materialen ontlenen om op jouw bedrijf de puntvervuiling aan te pakken. Met de mobiele spoelmat kan je een tijdelijke spoelplaats aanleggen om je spuitmachine in- en uitwendig te reinigen. De opvangbakken voor spoel/reinigingswater bieden de mogelijkheid om tankresten op te vangen. Op die manier kan je ook het water van de inwendige reiniging opvangen zonder dat de spoelmat aanwezig is. De IBC-containers zijn de perfecte opslagplaats om de opgevangen resten in de opvangbakken en van de spoelmat tijdelijk bij te houden op het bedrijf tot er verwerking mogelijk is.

De verwerking van het met gewasbeschermingsmiddelen vervuilde water kan via de Sentinel. In het kader van het project is de verwerking van de eerste 5 m3 gratis, voor grotere hoeveelheden geldt een verminderd tarief.

Reservatie van het materiaal doe je online via www.inagro.be/puntvervuiling, dit kan in Beitem, Oostrozebeke, Langemark-Poelkapelle, Poperinge en in Beernem of via korneel.verslyppe@boerennatuur.be

Meer info

Stuur een mailtje aan Korneel Verslyppe of contacteer hem via 0470 36 31 01