Met het voorjaar in volle bloei ontvouwen de Vlaamse klassiekers zich op het wielerfront. Langs de kronkelende wegen van het Vlaamse platteland, waar het boerenleven diep geworteld is, kijken honderdduizenden Vlamingen thuis of langs de route vol bewondering naar de profrenners die zichzelf overstijgen. Dit jaar krijgt het parcours een extra aandachtspunt, met elke koers die dezelfde weg berijdt: de #Botweg!

Boerenbond maakt de aanwezigheid kenbaar door opvallende visuals te plaatsen langs het parcours van vijf iconische koersen, elk met de krachtige boodschap 'Zet de boer niet botweg aan de kant'. Er ligt een grote bot in het veld, en langs de weg staan tientallen omgekeerde botten op stokken. De #botweg wordt geflankeerd door tientallen toeterende tractoren. Deze actie heeft tot doel de aandacht van heel Vlaanderen te vestigen op het cruciale belang van een sterke lokale voedselproductie.

Architecten van prachtige landschap

"Maar dit kan alleen gerealiseerd worden als onze boeren een stem hebben bij beleidsmakers en het respect krijgen dat ze verdienen. Boeren streven hoopvol naar de toekomst, maar worden geconfronteerd met zorgen over juridische zekerheid, een te grote regelgeving en een rechtvaardig inkomen", aldus Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. "Boeren zijn de architecten van ons prachtige landschap en de producenten van ons voedsel. Laten we dus niet alleen juichen voor de renners, maar ook voor de boeren. Ook zij zijn flandriens om te koesteren."

De aftrap van deze indrukwekkende campagne vond plaats langs het parcours van Gent-Wevelgem op zondag 24 maart, op de flanken van de Kemmelberg, een locatie waar landbouw en natuur harmonieus samengaan. De opvallende visual was duidelijk zichtbaar op de kruising van de Kemmelberg en de Lokerstraat. Soortgelijke initiatieven zullen volgen tijdens Dwars door Vlaanderen (27 maart), de Ronde van Vlaanderen (31 maart), de Scheldeprijs (3 april) en de Brabantse Pijl (10 april).

Bron: Boerenbond.

njn
njn