Provincie verdeelt gratis schaduwbomen

10 februari 2022

Ben je veehouder in de gemeente Anzegem, Beernem, Koekelare, Kortemark, Lichtervelde, Lo-Reninge, Menen, Tielt, Torhout, Vleteren, Wielsbeke of Zwevegem? Dan kan je vragen om enkele van de 500 gratis aangeboden bomen, inclusief plantwerk, aan te planten in jouw weide.

Het initiatief van de provincie, samen met de regionale landschappen en stadslandschappen, behoort tot het PDPO-project ‘Bomen plannen, beheren, planten’. Dit project moet leiden tot een beter overzicht, een beter beheer en tot het aanplanten van nieuwe bomen. Het project wordt gesubsidieerd door Europa, Vlaanderen en de provincie.

Onder de slogan ‘Staat de airkoe in jouw weide aan?’ willen de partners landbouwers uitnodigen om een boom op hun weide te overwegen. In het najaar zal het PDPO-project zich in dezelfde gemeenten ook richten tot tuineigenaars.

Wetsvoorstel

De weersomstandigheden worden steeds extremer en de zomers worden onvoorspelbaarder. In een advies uit 2007 van de – toen nog federale – Raad voor Dierenwelzijn werd een wetsvoorstel geformuleerd dat volwassen runderen van 15 november tot 15 maart opgestald moeten worden, tenzij ze beschikken over een schuilhok en droog ligbed. Runderen moeten tijdens een hittegolf schaduw beschikbaar hebben. Een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn van 2018 gaat verder: ‘Dieren die op weiden of buitenshuis gehouden worden, moeten steeds – ook tijdens de tussenseizoen – kunnen beschikken over beschutting (aanplantingen, inrichtingen, schuilhok …). Zo zijn ze ook beschermd tegen hittestress en onverwachte wind en/of neerslag.’ Het advies voorziet wel een voldoende lange overgangsperiode. Dit advies is vooralsnog niet in wetgeving omgezet. De provincie West-Vlaanderen besloot niet te wachten en ondersteunt nu al de aanplanting van schaduwbomen.

Vlaams minister Weyts, bevoegd voor Dierenwelzijn, en de dienst Dierenwelzijn hebben ondertussen ook al de opdracht gegeven aan ILVO en BOS Plus om geschikte aanplanting te bestuderen. Het eindrapport van deze studie is onlangs verschenen. Ook het consortium Agroforestry kan interessante insteken brengen.

Het aanbod bekijken en bestellen kan online via www.west-vlaanderen.be/airkoe.