Menu

Resultaten project ‘Uitzicht door inzicht’ bekendgemaakt

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Donderdagochtend was het biobedrijf van de familie Schelfhout in Bornem het toneel van een ongewone activiteit. In plaats van bloemkolen te planten ontvingen Frank, Chris, Kim en Ruben minister van Landbouw Koen Van den Heuvel en Sonja De Becker, Boerenbondvoorzitter, in hun kweekserre.

Bart Vleeschouwers

Tussen de bloemkoolplantjes leidde Sonja De Becker het project ‘Uitzicht door Inzicht’ in, waarna Ellen Vos van het Innovatiesteunpunt de resultaten voorstelde. Dit project liep gedurende 2,5 jaar en was erop gericht om land- en tuinbouwers te helpen als ze moeilijke beslissingen moesten nemen op hun bedrijf. Als zich zo’n sleutelmoment voordoet, moet de boer-ondernemer kunnen nagaan welke richting hij uit wil, welke beslissingen daarvoor moeten genomen worden en wat de gevolgen ervan zijn.

Brochures

Om mensen hierin te helpen, zijn er twee interessante brochures uitgegeven:

De titels spreken voor zich.

Om deze brochures te promoten, trokken de consulenten van het Innovatiesteunpunt ook de boer op. In een hele reeks voordrachten en enkele grotere evenementen (onder andere met ex-triatleet Marc Herremans) konden ze zo vele honderden land- en tuinbouwers bereiken. Enkele tientallen werden daarenboven ook nog eens individueel begeleid.

Melkveehoudster Tineke De Schutter getuigde daarbij hoe deze begeleiding bij haar gebeurd was en wat ze sindsdien allemaal bereikt heeft.

In een slotwoordje dankte minister Van den Heuvel de projectuitvoerders voor het geleverde werk en hoopte hij dat met de resultaten nog vele boeren en tuinders kunnen geholpen worden met het nemen van belangrijke beslissingen op hun bedrijf. "Want dat er steeds vaker ingrijpende beslissingen moeten genomen worden, dat staat vast", aldus minister Van den Heuvel.

Consulenten

Aangeraden