Menu

Proefstation voor de Groenteteelt breidt onderzoeksinfrastructuur uit

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver wordt opnieuw geïnvesteerd, onder meer in de bouw van een nieuwe onderzoeksserre. Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel voerde er zaterdagnamiddag de eerste boring voor de funderingspalen van de nieuwe serre uit.

Jan Van Bavel

De huidige infrastructuur van het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) is bijna 15 jaar jong en bestaat uit 1,3 ha serres en 10 ha proefvelden in open lucht. Gebrek aan ruimte voor nieuwe ontwikkelingen in de onderzoeksserre speelde al jaren. “Als proeftuin proberen we voor of toch zeker mee te zijn met de sector. Onderzoeksresultaten zijn immers maar waardevol als ze onder praktijkomstandigheden tot stand zijn gekomen. Met de nieuwe infrastructuur kan meer tegemoet worden gekomen aan diverse vragen van de telers. Het opent ook mee mogelijkheden naar onderzoek voor bio en de productie van eigen compost”, motiveerde tuinster en voorzitster Marja Van Dessel namens het Proefstation de investering. Ze onderstreepte ook het belang van de structurele werkingssubsidies. “Praktijkcentra zijn projectmachines, maar ze moeten ook geolied worden en mogen niet alleen projectmatig lopen.”

Waaier aan innovaties

Om zijn rol ten volle te kunnen blijven spelen, wordt er in totaal 7,6 miljoen euro geïnvesteerd, vooral in de uitbreiding van het serrecomplex. Het leeuwendeel van de middelen komt van de telers zelf via veiling BelOrta (3,8 miljoen euro), gevolgd door de Vlaamse overheid (3 miljoen euro) en de provincie Antwerpen (0,8 miljoen euro). Concreet gaat het om de uitbreiding van en aanpassingen aan de serres (zoals hoog licht doorlatend glas, diverse soorten diffuus glas voor sla, tomaat en paprika, zes nieuwe units voor de hydroteelt van sla op mobiele goten, belichtingsonderzoek met diverse types ledverlichting in tomaat, hogedraadteelt komkommer en hydroteelt sla), innovatieve energie- en waterinstallaties, de opstart van een afdeling biologische vollegrondsgroenteteelt, een composteringsunit, een uitbreiding van de loods voor vollegrondsgroenten en aanpassingen aan bestaande loodsen en burelen.

Onderzoeksvragen glastuinbouw aanpakken

“Met bijna 50% van de totale glastuinbouwoppervlakte in Vlaanderen en bijna 60% van het Vlaamse areaal aan groenten onder glas is de glastuinbouw een belangrijke economische sector in de provincie Antwerpen”, aldus Antwerps gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Veiling BelOrta en het PSKW vormen daarbij een perfecte symbiose van overheid en privé-initiatief, waar we bijzonder trots op zijn.” Minister Van den Heuvel riep op om de proefcentra te blijven steunen. “Naast het feit dat ze kennisinstellingen zijn, zijn ze absoluut nodig om kort op de bal te spelen. De investering in de serre zal toelaten de onderzoeksvragen van de glasgroentesector aan te pakken, en dus verder te investeren in de toekomst van deze dynamische en innovatieve sector.”

 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: