Menu

Prijzen reforme koeien 16/02/2020

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Elke maand geven wij een overzicht van de prijzen van de reforme melkkoeien.

Jan Halewyck, landbouwconsulent

De Vlaamse Overheid heeft de methode van notering van Prijzen reforme melkkoeien gewijzigd, daardoor zijn een aantal andere referenties gebruikt, waardoor vergelijken met vorige prijzen niet zomaar kan.

De prijzen voor P koeien noteren 12 euro per 100 kg lager, iets minder voor O dieren.

Buitenlandse markten geven al een paar weken stijgende noteringen.

Download de interpretatietabel hier.

 

Wat kan je doen aan de hand van deze tabel?  Inschatten als je een koe verkoopt hoeveel ze waard kan zijn.  Een 2de-3de kalfsmelkkoe halfweg lactatie die weg moet door uiergezondheidsproblemen bijvoorbeeld zal waarschijnlijk ongeveer 290 kg geslacht wegen en P2 of P3 geklasseerd worden. Een 4de kalfskoe die je niet meer drachtig krijgt en via melkend mesten in goede conditie kan verkocht worden, zal O2 of O3 geklasseerd worden en vlotjes 325 kg geslacht wegen.  Bekijk IVB klasseringen van recent afgevoerde koeien om te leren hoe je het beeld van een levende reforme koe kan omzetten in een potentieel karkasklassement en –gewicht.

 

Wil je zelf ook klasseringsgegevens weten van jouw reforme koeien?  Van alle in BelgiĆ« geslachte koeien kan je sedert 1 juli 13 de ivb-gegevens opvragen.  Vraag je paswoord aan en bekijk overzicht van alle dieren (per kwartaal of per jaar) en individuele gegevens  op www.ivb-interprof.be.  Aan de hand van het geslacht gewicht en de klassering kan je makkelijk jouw prijs vergelijken met bovenstaande tabel.  

SEUROP klassering, waar staat die weer voor? Dat vind je hier.

De Vlaamse overheid volgt sedert begin 2013  prijzen van verkochte runderen op, ook voor de klassen van reforme melkkoeien kan je daar terecht. Hou er rekening mee dat dit prijzen zijn voor koeien in een redelijke conditie en ouderdom.  Dieren met erg lage vetbedekking en conformatie (P-1) of hoge leeftijd kunnen/zullen aan lagere prijzen uitbetaald worden.

Op basis van de gepubliceerde verzamelde prijzen van de Vlaamse overheid, Departement Landbouw&Visserij werd en wordt onderstaande rekentabel opgesteld in functie van gemiddelde slachtrendementen van reforme koeien per categorie van de SEUROP-klassering.  

Je kan de marktberichten raadplegen op de Boerenbondwebsite via https://www.boerenbond.be/kenniscentrum/markten/rundvee/koeien-geslacht

 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: