Menu

Premier De Croo noemt Belgische aardbeien ‘wereldtop’

Terug naar Actualiteit
Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) bracht dinsdag 8 juni een bezoek aan het aardbeienbedrijf van teler Raf Quirijnen in Loenhout, een deelgemeente van Wuustwezel. Voorzitter Sonja De Becker en de bedrijfsleider leidden de premier rond op het bedrijf, met speciale aandacht voor tewerkstelling en veiligheid op het werk in coronatijd.

Jan Van Bavel

In Vlaanderen wordt 90% van de Belgische aardbeien geteeld. De teelt gebeurt er op circa 780 ha in openlucht en 500 ha onder bescherming. In het recordjaar 2020, toen er liefst 48.433 ton werd geproduceerd, was de verhandeling van aardbeien goed voor een totale omzet van 192 miljoen euro. Zo’n 20% van de Vlaamse productie wordt geëxporteerd; vooral naar onze buurlanden, Zweden en Finland.

Corona-uitdagingen

De sector blaakt van ondernemerschap, maar had net als vrijwel alle andere sectoren zijn aandeel aan corona-uitdagingen. Dankzij tal van ondersteunende maatregelen (zoals de erkenning van land- en tuinbouw als ‘essentiële sector’) van de federale regering doorheen de coronapandemie kon de sector blijven voortwerken en kon men de schade beperkten.

“Onze Belgische aardbeien zijn wereldtop”, zei eerste minister Alexander De Croo. “Dat maakt van de aardbei niet alleen een lekkernij om zelf van te genieten, maar ook een belangrijk en smakelijk exportproduct. Met dank aan de passie en het ondernemerschap van de vele telers. Ook zij werden tijdens de coronacrisis op de proef gesteld. Als federale regering zijn we dan ook bijgesprongen met steunmaatregelen, bijvoorbeeld door te zorgen voor helpende handen in de fruitteelt door het aantal dagen gelegenheidsarbeid te verdubbelen. Zo laten we de zomer nog beter smaken.”

Voldoende arbeidskrachten

Het vinden van voldoende handen was in de zeer arbeidsintensieve aardbeiteelt in coronatijd meer dan ooit cruciaal. “We appreciëren ten zeerste de diverse maatregelen die de federale regering trof om de tewerkstelling in de sector te garanderen”, stelt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Denk maar aan de regelgeving rond grenscontroles of andere maatregelen om het beschikbare arbeidsaanbod te maximaliseren: het inschakelen van tijdelijk werklozen en asielzoekers voor de werkzaamheden op de land- en tuinbouwbedrijven, de dubbele plukkaart in 2020, het verhoogde quotum van 100 dagen in 2021 …”

Veiligheidsmaatregelen

Vanuit de sector werd alles op alles gezet om werknemers veilig te laten werken. Diverse initiatieven en maatregelen werden genomen: een continue advisering rond veiligheid, het gebruik van checklists rond coronaveiligheid in diverse talen op de bedrijven, de beschikbaarheid van 150 containerwoningen die ingezet konden worden bij een eventuele uitbraak op een bedrijf … “Dankzij de zeer vlotte samenwerking tussen de overheid, Boerenbond en onze bedrijven konden onze land- en tuinbouwers steeds blijven doen waar ze sterk in zijn: met bakken vakkennis en passie smaakvol voedsel produceren”, aldus Boerenbondvoorzitter De Becker.

Innovatieve telers

Raf Quirijnen en Marleen Van Hasselt startten 17 jaar geleden met hun bedrijf. Op een oppervlakte van 6 ha telen ze elk jaar bijna 800 ton aardbeien, die worden afgezet via Coöperatie Hoogstraten. De teelt gebeurt in de serre en folieserre, met én zonder belichting, waardoor ze kunnen oogsten van februari tot december. “We moeten uitgaan van de eigen kracht van onze Hoogstraatse aardbeien. Binnenkort nemen we op ons bedrijf een uv C-robot in gebruik, die door middel van uv C-licht witziekte op de planten bestrijdt. Zo reduceren we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de teelt verder”, besluit Raf.

Meer informatie