Menu

Pluimveevlees als pasmunt

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Het handelsakkoord tussen Europa en de Mercosurlanden (Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië) gaat de laatste fase in. Europa hoopt op de onderhandelingen binnenkort af te ronden.

Wouter Wytynck, adviseur Dierlijke Veredeling Studiedienst Boerenbond

Pluimveevlees als pasmunt | Wereldhandel

Het handelsakkoord tussen Europa en de Mercosurlanden (Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië) gaat de laatste fase in. Europa hoopt op de onderhandelingen binnenkort af te ronden. Het gaat om een uitbreiding van de lopende overeenkomst, waarin Brazilië 500.000 ton pluimveevlees tegen nultarief mag binnenbrengen in de EU.

De onderhandelingen zaten al en paar jaar in het slop. Brazilië had onder andere geëist meer pluimveevlees en rundsvlees tegen nultarief naar de EU te mogen brengen. De Europese onderhandelaars gaan daar nu op in. Voor een snelle deal zou men nog een extra contigent beloofd hebben, waardoor het heffingsvrije contigent met 150.000 ton pluimveevlees zou stijgen. Dat maakt ons erg bezorgd. Het is duidelijk dat Europa zijn pluimveesector opoffert om deals te kunnen sluiten. Vorig jaar kreeg Oekraïne al een extra contigent van 70.000 ton en ook China mocht meer pluimveevlees naar de EU brengen, terwijl we in de wandelgangen horen dat Chili meer pluimveevlees naar de EU wil brengen. Copa en Avec, de Europese koepelorganisatie voor de slachterijen, hebben hun bezorgdheid geuit bij de Europese Commissie. Het goedkope pluimveevlees, dat met lagere standaarden geproduceerd wordt, zal onze pluimveemarkten de komende jaren erg onder druk zetten. Volgens Avec stelt de pluimveesector in de EU meer dan 300.000 mensen tewerk. We vragen dan ook met Copa dat de EU geen extra pluimveevlees tegen nultarief zou toelaten.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: